Σύμφωνα με τη Χρύσα Παπαδοπούλου, το καταστατικό της οργάνωσης που προσκόμισε ο Δημήτρης Ψαρράς κατά την εξέταση του στην δίκη της Χρυσής Αυγής, στοιχειοθετώντας μία σειρά αποδείξεων για την φύση της οργάνωσης, «είναι γνήσιο γιατί φέρει σφραγίδα και υπογραφή ίδια με το οργανόγραμμα που βρέθηκε στο σπίτι του Χρ. Παππά στα Γιάννενα, ενώ ο Ηλ. Κασιδιάρης αναφέρεται σε δόκιμα μέλη και γενικά σε ορολογία που υπάρχει μόνο σ' αυτό το καταστατικό».
 
Πώς έκαναν τα συνέδριά τους προ του 2012; Γιατί πριν από αυτό αναφέρονταν σε άρθρα καταστατικού; Γιατί το κρύβουν; αναρωτήθηκε η συνήγορος, για να δώσει η ίδια την απάντηση: «Γιατί μιλά για την Αρχή του Αρχηγού και είναι ναζιστικό. Αν απλά μαζεύονταν μεταξύ τους και φορούσαν στολές του Χίτλερ, δεν θα υπήρχε ποινικά θέμα, όμως αφ' ής στιγμής έχει βγει στους δρόμους, τα πράγματα είναι διαφορετικά.»
 

«Διπλός λόγος ως προς τη βία»

 
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον διπλό λόγο της Χ.Α. ως προς τη βία. «Λέει ο Μιχαλολιάκος ότι πρέπει να είναι νόμιμοι και κλείνει παράλληλα το μάτι στη βία, υπάρχει διπλός λόγος προς τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο, τη μία είναι μέσα και την άλλη ότι το σιχαίνονται», εξήγησε. «Από τον διπλό λόγο καταδεικνύεται η διπλή υπόσταση: κόμμα και εγκληματική οργάνωση», πρόσθεσε η συνήγορος.
 
Απάντησε, δε, στο ερώτημα «γιατί κατέβηκαν στις εκλογές πρώτη φορά το 1994, 11 χρόνια μετά την ίδρυσή τους;» εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο «απολαμβάνουν προστασίας ως κόμμα καθώς δεν απαγορεύονται κόμματα στην ελληνική έννομη τάξη».
 
«Εξήγησε ο Ψαρράς τον τρόπο που στοχοποιεί η Χ.Α.: “είναι μετανάστης, είναι αριστερός”. Έρχεται ο Δ. Ψαρράς και καταθέτει για την ασυλία της οποίας έχαιρε η Χ.Α. από τα ΜΜΕ και από το πολιτικό σύστημα, αν και έφερε μια σβάστικα στο μπράτσο», τόνισε η συνήγορος και σημείωσε την κλιμάκωση της βίας της Χ.Α. το 2013 κατά όλων: κατά του ΠΑΜΕ, κατά των Αιγυπτίων ψαράδων και, η κορύφωση, η δολοφονία του Π. Φύσσα.
 
Για τον Θανάση Καμπαγιάννη το αποφασιστικό στοιχείο είναι οι οργανωμένες, παρατεταγμένες ομάδες, τις οποίες οι μάρτυρες αποκαλούν με διάφορα ονόματα, όπως τάγματα ασφαλείας, ομάδες ασφαλείας ή πολιτοφυλακή, αλλά όλες αυτές οι λέξεις είναι ταυτόσημες με τα γνωστά σε όλους τάγματα εφόδου, τα οποία ήταν έτοιμα να τελέσουν κακουργήματα.
 
«Θα το παρουσιάσω ως πυραμίδα», πρόσθεσε ο Θ. Καμπαγιάννης και περιέγραψε: «Στη βάση είναι η στατιστική καταγραφή ρατσιστικών περιστατικών, όπως έχει αποτυπωθεί. Στη μέση βρίσκονται οι επώνυμες καταγγελίες ρατσιτικών υποθέσεων, θυμάτων κ.λπ. Όπως του Κούρκουλα -που συμμετείχε σε σχολείο που μάθαινε ελληνικά σε μετανάστες-, της Παπαχελλά, του Υφαντή, του Τεζάρη, του Λώλου, της Κατριβάνου, του Μπασκάκη. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτών, έχουμε επιθέσεις από πολυπληθείς ομάδες με διακριτικά της Χ.Α. ή δήλωση σχετικά, με οπλισμό, με τη συμμετοχή στελεχών της Χ.Α. Αν αυτό είναι το μεσαίο επίπεδο, στην κορυφή της πυραμίδας είναι οι ρατσιστικές επιθέσεις για τις οποίες υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις (υποθέσεις Σκορδέλη, Κολιόπουλου, Λιακόπουλου-Στεργιόπουλου κ.ά.)».
 

«Η ορκωμοσία υπό τη σημαία του Τρίτου Ράιχ»

 
Η πιο σημαντική μαρτυρία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αυτή του πρώην υποψήφιου βουλευτή και επιστημονικού συνεργάτη της Χ.Α., Ηλία Σταύρου. «Η κατάθεσή του ήταν ποταμός», είπε και πρόσθεσε: «Τι να πρωτοθυμηθώ; Την ορκωμοσία του υπό τη σημαία του Τρίτου Ράιχ; Ένας απολύτως λογικός και συγκροτημένος άνθρωπος, η επώνυμη μαρτυρία του οποίου έχει σημασία».
 
«Οι μάρτυρες συνεισέφεραν συγκλονιστικές μαρτυρίες που στοιχειοθετούν τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χ.Α.», σχολίασε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης. Ο ίδιος ξεκίνησε από την κατάθεση του δημάρχου και στελέχους της Ν.Δ. Γρυπιώτη, από την οποία -κατά τον ίδιο- καταδείχθηκε ότι «οι μάρτυρες προέρχονται απ' όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου και όχι μόνο της Αριστεράς», συνέχισε με την κατάθεση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη «που ήταν ήταν σαφής ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που ταυτίζεται με το κόμμα», για να φτάσει στον δήμαρχο Νίκαιας – Ρέντη, «ο οποίος κατέθεσε ότι υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός».
 
«Ο Γ. Μπασκάκης περιέγραψε τα στοιχεία των υποθέσεων Φύσσα, ΠΑΜΕ και Αιγύπτιων αλιεργατών καταδεικνύοντας ότι πρόκειται για συντεταγμένη δράση προερχόμενη από τα τάγματα της Χ.Α.», τόνισε ο συνήγορος και συνέδεσε τη μαρτυρία του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.»με την τοποθέτηση του Κασιδιάρη ότι «οι καλές δουλειές γίνονται τη νύχτα». 
 
Σύμφωνα με τον Μάνο Μαλαγάρη, «δεν υπάρχει περιθώριο παρερμηνείας ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση» με βάση την κατάθεση του Ηλ. Σταύρου, από την οποία προκύπτει ότι πρότυπό τους είναι η Γερμανία του 1943-1945 και όταν χαιρετούν ναζιστικά δεν σκέφτονται τον Αριστοτέλη αλλά τον Χίτλερ και τον Ρούντολφ Ες.
 
Σημαντική ήταν, για τον συνήγορο, η κατάθεση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη λόγω των περιστατικών που υπεισήλθαν σε γνώση του εξαιτίας της ιδιότητάς του, αλλά και η κατάθεση του δημάρχου Κορίνθου Κ. Πνευματικού που «επιβεβαίωσε ότι ο Μπούκουρας έδινε εντολές στο τάγμα που συμμετείχε ο Ρουπακιάς και το οποίο βρισκόταν σε άλλη περιοχή από τη δική του».

*Με πληφοροφορίες από το Golden Dawn Watch