Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος όπως το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του κόμματος τονίζει ότι «το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”».

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, το ΚΚΕ καταθέτει δική του πρόταση για δημοψήφισμα που ζητάει το ίδιο (κατάργηση) για όλους του νόμους που αφορούν το πλαίσιο για την ενέργεια. Μεταξύ αυτών και τον νόμο για την μικρή ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν εφόσον υπάρχει τέτοια πρόταση – έστω κι αν είναι ξεχωριστή- οι βουλευτές του ΚΚΕ μπορούν να ΑΘΡΟΙΣΤΟΥΝ αριθμητικά με τους υπόλοιπους (ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ανεξάρτητοι).

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από κοινοβουλευτικούς κύκλους του κόμματος, είναι δυνατή η άθροιση των βουλευτών του ΚΚΕ, στους αιτούντες δημοψηφίσματος για την μικρή ΔΕΗ. Αυτό γιατί το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για το σύνολο των νόμων που συνιστούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας αρα και του επίμαχου νομου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρόεδρος της Βουλής – όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- υποχρεούται να αθροίσει τις αιτήσεις για δημόψηφισμα σχετικά με τον νόμο για την “μικρή ΔΕΗ” ασχέτως του αν κατατίθενται σε χωριστές προτάσεις.

Υπέρ οι ΑΝΕΛΛ και η ΔΗΜΑΡ

Την απόφασή τους να στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», ανακοίνωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Τηλεφωνική επικοινωνία του Πάνου Καμμένου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά από συναντήσεις που είχε ο κ. Καμένος με τον πρόεδρο του Άρματος Πολιτών Γιάννη Δημαρά και με τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκο Νικολόπουλο, αποφάσισαν να στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Θετικά αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για την «μικρή ΔΕΗ», μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, οι κ. Κουβέλης και Τσίπρας επικοινώνησαν τηλεφωνικά σήμερα το μεσημέρι, με τον κ. Κουβέλη να φέρεται ότι επεσήμανε πως η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού.

Επίσης, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης. Ο κ. Κουβέλης ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα.

Θα βρεθούν 120 υπογραφές;

Όπως σημειώνει πρωινό δημοσίευμα του naftemporiki.gr, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές, οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ, κόμματα τα οποία, έστω και με διαφορετικό πλαίσιο διεκδικήσεων, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με την πρωτοβουλία της Κουμουνδούρου έχουν από 13 βουλευτές και το ΚΚΕ 12. Ερωτηματικό βέβαια παραμένει η στάση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός.
 
Από την ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, η οποία αριθμεί 17 μέλη και των Ανεξάρτητων με 6, «ναι» στο δημοψήφισμα αναμένεται να πουν όσοι βουλευτές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Οδυσσέας Βουδούρης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ «ναι» υπό προϋποθέσεις μπορούν να πουν και οι Θόδωρος Παραστρατίδης, Πάρης Μουτσινάς, Νίκος Νικολόπουλος και Μάρκος Μπόλαρης και ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος χθες στην ειδική επιτροπή της Βουλής δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
 
Ζητούμενο είναι τι θα πράξουν ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Βύρων Πολύδωρας, ο Γιώργος Νταβρής, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Νίκος Σταυρογιάννης, ο Βασίλης Καπερνάρος, η Μίκα Ιατρίδη, ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, ο Γιάννης Κουράκος, ο Γιώργος Κασαπίδης, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας.

Σταμάτης: Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει πολιτική ανωμαλία 

Πολιτική ανωμαλία, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», θέλει να προκαλέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο, που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

Μάλιστα ο κ. Σταμάτης προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι για να «περάσει» η πρότασή του χρειάζονται 180 βουλευτές, όπως ορίζει το άρθρο 44 του Συντάγματος.