X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Δεν ξεχνάμε. Δεν συγχωρούμε. Ποτέ ξανά.

Επί τρεις δεκαετίες οι ναζί σακάτευαν ανενόχλητοι ευάλωτους ανθρώπους και ασχημονούσαν πάνω στη δημοκρατία. Πάντα εκ του ασφαλούς, είκοσι εναντίον ενός και με τις πλάτες της αστυνομίας, ως θρασύδειλα κατακάθια που είναι. Το βαθύ κράτος φρόντιζε για αυτούς.
|

φωτογραφίες: George Vitsaras – Nikos Libertas/SOOC

του Δημήτρη Τσίρκα

Όταν ξέσπασε η κρίση άρπαξαν την ευκαιρία για να εκτοξευτούν από το εγκληματικό περιθώριο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όχι υποστέλλοντας την εγκληματική τους δράση, αλλά γενικεύοντάς τη.

Οι κρατικοί και οι παρακρατικοί μηχανισμοί συνέχισαν να τους στηρίζουν, αλλά τώρα είχαν και τον θαυμασμό μέρους του καθεστωτικού προσωπικού που διείδε στα ντοπαρισμένα σώματά τους μια χρυσή εφεδρεία απέναντι στον κοινωνικό ριζοσπαστισμό.

Οι μέρες κυλούσαν ονειρικά για αυτούς, τα κανάλια και οι εφημερίδες τους παρουσίαζαν ως το νέο hot thing στην πιάτσα, η κυβέρνηση Σαμαρά συνεργαζόταν παρασκηνιακά μαζί τους και οι συστημικοί διανοούμενοι τους ξέπλεναν ξεδιάντροπα. Την ώρα που τα Τάγματα Εφόδου είχαν ξεσαλώσει στους δρόμους και τις γειτονιές όλης της χώρας.

Αυτή τη θλιβερή κατρακύλα στον ναζιστικό βούρκο σταμάτησε ο Παύλος Φύσσας, όταν ένα βράδυ σαν σήμερα, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στους μισανθρώπους. Και το πλήρωσε με τη ζωή του.

Αλλά ή θυσία του ήχησε σαν σάλπισμα κινδύνου. Ταρακούνησε έναν ολόκληρο κόσμο που μέχρι τότε παρακολουθούσε σαστισμένος τη μετεωρική άνοδο των καθαρμάτων. Μπροστά στη γενικευμένη αντίδραση, αλλά και την αλαζονεία των ναζί, το κράτος αναδιπλώθηκε και διστακτικά κινήθηκε εναντίον τους.

Ήταν όμως αρκετό, μόλις οι τραμπούκοι έχασαν την κάλυψη των ισχυρών πατρώνων τους έγιναν αμέσως αυτό που πάντα ήταν: ένα ελεεινό συνονθύλευμα από κλαιγόμενα ανθρωπάκια που κατέδιδαν ο ένας τον άλλο και αποκήρυσσαν δημόσια την ιδεολογία τους.

Μαζί με την προβολή δύναμης κατέρρευσε και η έλξη που ασκούσαν σε ένα τμήμα της κοινωνίας, στην ανθρώπινη σκόνη που στη θέα των φουσκωτών τραμπούκων υπεραναπλήρωναν φαντασιακά τη δική τους αδυναμία και αναξιοπρέπεια.

Σε λίγες μέρες ωστόσο, βγαίνει η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Η πρόταση της εισαγγελέως είναι χυδαία και προκλητική: αθώωση της ναζιστικής οργάνωσης. Το βαθύ κράτος κρίνει ότι μπορεί ακόμα και τώρα να προστατεύσει τα χρήσιμα καθάρματά του.

Αν γίνει δεκτή θα πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όλων των θυμάτων της εγκληματικής συμμορίας.

Η σημερινή μεγάλη συγκέντρωση στο Κερατσίνι ήταν μια σαφέστατη προειδοποίηση. Μην τολμήσετε. Δεν ξεχνάμε. Δεν συγχωρούμε. Ποτέ ξανά.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις