Όπως σημείωσε, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όλα μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά δεν λειτούργησε σε συνθήκες κανονικότητας και σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες κρίσης. Έκανε λόγο δε για τραγικά στρατηγικά λάθη της κυβέρνησης στον ενεργειακό σχεδιασμό, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που στέρησε από τη χώρα το δικό της καύσιμο και την πρόσδεση της Ελλάδας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο που πήρε τεράστιες τιμές λόγω συγκυρίας, την ώρα που δεν γίνονταν επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών, με μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι το επόμενο διάστημα η χώρα μας μπορεί να έρθει αντιμέτωπη και με μια επισιτιστική κρίση, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα αυτάρκειας στην παραγωγή σταριού, καλαμποκιού, λιπασμάτων. «Μπορεί να μην έχουμε ζήτημα επάρκειας τροφίμων, αλλά υψηλότατου κόστους τροφίμων. Αυτό που απαιτείται από την κυβέρνηση είναι αντί να κάνει καθησυχαστικές ανακοινώσεις, να προχωρήσει άμεσα σε καλλιεργητικό ανασχεδιασμό, με επιδοτήσεις για να μετατραπούν καλλιέργειες από βαμβάκι σε στάρι και καλαμπόκι για να αυξηθεί εγχώρια παραγωγή» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενώ χαρακτήριζε «ψίχουλα» το κοινωνικό μέρισμα και τη 13η σύνταξη που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήρθε και τα κατήργησε και τώρα λέει ότι θα δώσει 200 ευρώ το Πάσχα. Όπως είπε, τα τελευταία τρία χρόνια 3 δις. ευρώ έφυγαν από τις τσέπες των συνταξιούχων και τώρα ο πρωθυπουργός θα τους δώσει μόλις 135 εκατ. ευρώ. «Οι συνταξιούχοι είναι το μεγαλύτερο θύμα πλάνης και απάτης στην πρόσφατη πολιτική ιστορία του τόπου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εκλογές γιατί η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι ζητάει εκλογές γιατί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι τελείως ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών. «Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η πορεία για τη χώρα» ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ, καθώς όπως είπε «οι διαφορές είναι χαοτικές». Σημείωσε ότι η κρίση των πολιτών θα διαμορφώσει νέες συνθήκες το βράδυ των εκλογών και εκτίμησε ότι την επόμενη ημέρα υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

«Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κερδίσει, ώστε ως πρώτο κόμμα να συνεργαστεί με το τρίτο ή το τέταρτο για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» είπε. Πρόσθεσε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα πεδίο συνεννόησης στη βάση της αύξησης του κατώτατου μισθού, της άρσης της αισχροκέρδειας, του πλαφόν στις τιμές, της ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων και μικρομεσαίων, καθώς και της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμμονή του να έχει τον έλεγχο της πληροφόρησης μέσω των «λιστών Πέτσα», κάνοντας αναφορά στο πόρισμα του ΕΣΡ για το 2020 που κατέδειξε ότι στα δελτία ειδήσεων η κυβέρνηση καταλάμβανε το 60-80%, αλλά και στην έκθεση-κόλαφο 7 διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων. «Ακούω τώρα ότι ο κ. Μητσοτάκης αντί ενισχύσει τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς θέλει να ενισχύσει εκ νέου τα ΜΜΕ. Αν προβεί και σε τρίτη λίστα Πέτσα θα αποδείξει ότι το μοναδικό που τον ενδιαφέρει είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης και αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ» τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντάς το ένα πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός. «Θα κληθεί να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις, τόσο για ανάγκη να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς που να καλύπτει και τον ευρύτερο χώρο κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δύναμη ηγεμονική και νεανική τα τελευταία χρόνια» επισήμανε.

Σημαντική πρωτοβουλία η αποψινή συναυλία ειρήνης στα Προπύλαια

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε και για την αποψινή μεγάλη συναυλία ειρήνης στα Προπύλαια με αίτημα να σταματήσει η φρικαλεότητα στην Ουκρανία. «Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί ενοχλεί αυτή η πρωτοβουλία με σημαντικότατους καλλιτέχνες, με πολύ σπουδαία διαδρομή. Δεν δίνουν μόνο κραυγή αγωνίας για τον πόλεμο, αλλά μαζεύουμε και χρήματα να δοθούν στους άμαχους, που γίνονται πρόσφυγες, στα νοσοκομεία» υπογράμμισε.

Με αφορμή δε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη 7 Απριλίου ομιλία που θα απευθύνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ο Ουκρανός πρόεδρος να μιλήσει και για την Κύπρο, όπου εδώ και 45 χρόνια έχει γίνει εισβολή και υπάρχει κατοχή. «Και εμφανίζεται η Τουρκία ως επιτήδειος ουδέτερος» είπε για τις πρωτοβουλίες της γειτονικής χώρας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Ποιος, η Τουρκία; Ενώ η χώρα μας στέλνει όπλα» κατέληξε.