του Δημήτρη Τσίρκα
Κάπως έτσι μάλλον σκέφτηκαν και οι αστυνομικοί που γάζωσαν με 36 σφαίρες τους τρεις Τσιγγάνους στο Πέραμα, σκοτώνοντας τον έναν από αυτούς και τραυματίζοντας άλλον έναν: Δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει να σκοτώνεις Γύφτους!
Και από ότι φαίνεται δεν ήταν οι μόνοι, στο πλευρό τους στάθηκε από την πρώτη στιγμή ο Υπουργός (βζιιιιν) «Αναπτύξεως», Άδωνις Γεωργιάδης, που έσπευσε, μάλιστα, να τους δώσει και συγχαρητήρια, αλλά και δεκάδες χιλιάδες άλλοι που τους αποθεώνουν όλες αυτές τις μέρες.
Μη φανταστείτε τίποτα ακροδεξιούς, απλοί καθημερινοί πολίτες είναι, σαν και αυτούς που τη δεκαετία του ’40 κοιτούσαν τη δουλειά τους, χωρίς να πάρουν είδηση ότι τριγύρω τους εξαφανίζονταν μυστηριωδώς Εβραίοι και άλλοι τέτοιοι ενοχλητικοί. Όταν δεν τους «ξετρύπωναν» μόνοι τους για να τους παραδώσουν πρόθυμα στις αρχές.
Αυτό το αυθόρμητο, πλην όμως μαζικό, κύμα συμπαράστασης στους πιστολέρο αστυνομικούς είδε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος και βρέθηκε αμέσως στη ΓΑΔΑ για να τους «στηρίξει ψυχολογικά», όπως είπε.
Μα πόσο συγκινητικό εκ μέρους του! Η αλήθεια είναι ότι σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, που θα έλεγε και ο Μπογδάνος, οι αστυνομικοί αυτοί πρέπει να είναι ψυχικά ράκη. Ξέρεις τι είναι να ρίχνεις 36 σφαίρες και να σκοτώνεις μόνο τον ένα Τσιγγάνο; Με τι μούτρα θα εμφανιστούν στους συναδέλφους τους με τόσο χαμηλό σκορ; Θα τους ταράξουν στο κάζο. Όσο να ‘ναι, μια στήριξη από τον υπουργό τους τη χρειάζονται.
Η Ελληνική Αστυνομία, πάλι, έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για το περιστατικό στο Πέραμα. Εκεί μας «ενημερώνει» ότι οι αστυνομικοί καταδίωκαν ύποπτο όχημα το οποίο δεν σταμάτησε σε έλεγχο και όταν αυτό προσπάθησε να τους εμβολίσει τραυματίζοντας επτά από αυτούς, τότε και μόνο τότε πυροβόλησαν. Όχι τους επιβαίνοντες όμως, μην πάει ο νους σας στο κακό, η ελληνική αστυνομία δεν τα κάνει αυτά, αλλά μόνο τα λάστιχα, για να το ακινητοποιήσουν.
Μετά βέβαια αποδείχτηκε ότι τραυματίες αστυνομικοί δεν υπήρχαν, το Κέντρο Επιχειρήσεων τους είχε δώσει πάνω από επτά φορές εντολή να διακόψουν την καταδίωξη, την οποία και αγνόησαν, δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα αλλά στο ψαχνό και ο νέος που σκότωσαν δεν ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου αλλά ο συνοδηγός, ενώ ήταν 18 και όχι 20 ετών, όπως έλεγε η ανακοίνωση.
Αλλά δεν βαριέσαι, σε λεπτομέρειες θα κολλήσουμε τώρα! Από τη στιγμή που βγήκε η ανακοίνωση και την έπαιξαν αυτολεξεί όλα τα ΜΜΕ (όπως κάνουν πάντα άλλωστε), είναι πλέον η αλήθεια και ας περιέχει περισσότερα ψέματα από όλες μαζί τις λέξεις που την απαρτίζουν.
Η είδηση είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, σημειώνει η Αμερικάνα κοινωνιολόγος, Gaye Tuchman, και όπως όλα τα παράθυρα ορίζει (και περιορίζει) τη θέαση των γεγονότων. Αν τα κανάλια μιλούν όλη την ώρα για τραυματίες αστυνομικούς, επικίνδυνους «σεσημασμένους» Ρομά που ήθελαν να σκοτώσουν τους ηρωικούς λειτουργούς του νόμου, αλλά και για την παραβατικότητα των Τσιγγάνων, τότε η εκτέλεση του ενός από αυτούς δεν ήταν απλώς αναγκαία, αλλά πράξη μέγιστης κοινωνικής ευθύνης.
Αν, μάλιστα, για κάτι πρέπει να εγκαλέσουμε τους αστυνομικούς δεν είναι γιατί σκότωσαν έναν Τσιγγάνο, αλλά γιατί δεν σκοτώνουν περισσότερους Τσιγγάνους, γιατί δεν σκοτώνουν όλους τους Τσιγγάνους, που είναι «κοινωνική μάστιγα», όπως δήλωσε ο δικηγόρος των αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας.
Οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι έργα τέχνης, αληθινά μνημεία μαγικού ρεαλισμού. Στόχος του δεν είναι να μας ενημερώσουν για το τάδε ή το δείνα συμβάν που εμπλέκονται αστυνομικοί, αλλά να μας διδάξουν, όπως τα μυθιστορήματα του μαγικού ρεαλισμού, πώς το αλλόκοτο ή το μη πραγματικό είναι αναπόσπαστα στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Στον θαυμαστό κόσμο της ΕΛ.ΑΣ. στον οποίο όλοι μας ζούμε θέλουμε δεν θέλουμε, το ψέμα δεν είναι παρά μια στιγμή της αλήθειας, όπως θα έλεγε και ο Ντεμπόρ.
«Εγώ είμαι ο νόμος δυτικά του Πέκος», περηφανευόταν ο δικαστής – ιδιοκτήτης σαλούν, Ρόι Μπιν. «Εμείς είμαστε ο νόμος στην Ελλάδα», αποδεικνύουν καθημερινά, λόγω και έργω, οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., δέρνοντας απρόκλητα περαστικούς δικηγόρους ή σπάζοντας βιτρίνες καταστημάτων και τραυματίζοντας εργαζόμενες.
Τι να κάνουμε, αυτή είναι η πρακτική. Σε όποιον αρέσει!, εξηγεί σε όσους δεν λένε να το καταλάβουν, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος, που μάλλον ζήλεψε τη δόξα του αγαπημένου τηλεμπάτσου των καναλιών, Μπαλάσκα (όνομα και πράγμα).
Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού αυτοί είναι το κράτος, όπως τους βεβαίωνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που δυστυχώς δεν έζησε να καμαρώσει τον αυτοδημιούργητο γιο του Κυριάκο, να ακολουθεί τα χνάρια του ως πρωθυπουργός και να λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια των αστυνομικών για να σπάνε τα κεφάλια ανύποπτων πολιτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός με σύνθημα να καθαρίσει τα Εξάρχεια. Αυτόν τον τόπο εξαίρεσης όπου η ανομία (της αστυνομίας) έχει παγιωθεί ως ο τρόπος επιβολής του νόμου και της τάξης. Τα Εξάρχεια ήταν (και παραμένουν) το Allou! Fun Park της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί όπου οι αστυνομικοί μπορούν να κάνουν ό,τι τραβάει η ψυχή τους χωρίς να δίνουν λογαριασμό να δέρνουν πρώτα και μετά ρωτάνε, αφού όποιος βρίσκεται στα Εξάρχεια είναι αναρχικός, δηλαδή ντε φάκτο εγκληματίας.
Αυτό που έκανε η ΝΔ με το που έγινε κυβέρνηση είναι να επεκτείνει τα Εξάρχεια σε όλη τη χώρα. Για την αστυνομία πλέον όλοι οι πολίτες είναι ένοχοι μέχρις αποδείξεως του εναντίου, είτε βρίσκονται στα Εξάρχεια, όπως ο περαστικός δικηγόρος που δοκίμασε τη γροθιά του ματατζή, είτε στο Κουκάκι, όπως ο Ινδαρές και η οικογένειά του που ξυλοκοπήθηκαν από τους αστυνομικούς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι γιατί δεν τους άφησαν να μπουν χωρίς ένταλμα, είτε στη Νέα Σμύρνη όπως ο φοιτητής που εδάρη από τους ΔΙΑΣ γιατί δεν τους άρεσε η φάτσα του, είτε στο Πέραμα όπως ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης που εκτελέστηκε γιατί ήταν… «σεσημασμένος» Τσιγγάνος.
Στην Ελλάδα ο νόμος είναι η αστυνομία και σε όποιον αρέσει…