Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ελληνική φρεγάτα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα αφού έχει πλήρως προετοιμασθεί και ο ρόλος της εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή των ρόλων.

Ο υπουργός τόνισε ότι «Έλληνας επιτελής βρίσκεται στο Μπαχρέιν και επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες. Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους και εταίρους μας και όταν είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, τότε θα αποπλεύσει η ελληνική φρεγάτα, αφού έχει πλήρως προετοιμαστεί. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «η φρεγάτα είναι εκεί για να υπερασπίσει και τα ελληνικά συμφέροντα. Δεν είναι μια φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή. Είναι μια φρεγάτα που μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας», σημείωσε με έμφαση.

«Θα αποκτήσουμε τα F-35»

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι τα F-35 θα αποκτηθούν από την Ελλάδα. «Όμως δεν φτάνουν τα F-35, πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης», επανέλαβε.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Δένδιας, αφού διευκρίνισε ότι «δεν είναι ρόλος του υπουργού Εθνικής Άμυνας να κάνει ανακοινώσεις απόκτησης, μη απόκτησης, τροποποίησης απόκτησης» διαβεβαίωσε ότι «θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά η ολοκλήρωση αυτή θα λάβει υπόψιν τις νέες συνθήκες στην περιοχή και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις αλλαγές στον υφιστάμενο χρόνο θητείας του Έλληνα πολίτη που περιλαμβάνουν:

– τον χρόνο εκπαίδευσης «να αποκτά αυτές τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιβάλει αν θέλετε, την ελληνική βούληση στο πεδίο της μάχης»

– την απόκτηση δεξιοτήτων και

– τις επανεκπαιδεύσεις: Σε πρώτη φάση, όπως είπε, η επανεκπαίδευση θα είναι σε εθελοντική βάση, «δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν. Είμαι σίγουρος όμως, ότι καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή, η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε ένα στρατό εφεδρείας, ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα».

«Το φιλανδικό μοντέλο, είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030», ανέφερε περαιτέρω.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε «την ελπίδα για μια ταχεία αποκλιμάκωση, για μία ανακωχή» και υπενθύμισε «την υποχρέωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των δικαιωμάτων των αμάχων. Όμως, ουδείς δικαιούται να ξεχάσει τη βάρβαρη επίθεση την οποία υπέστη το Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου».