Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας κάλεσε τα κόμμα της αντιπολίτευσης να τις σταθμίσουν υπό μία παραδοχή ότι η χώρα μας «απειλείται; Και εάν “ναι” από ποιον προέρχεται αυτή η βασική απειλή; Η γειτονική μας χώρα έχει εκφρασμένο casus belli εάν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Ότι επιχειρεί να επιβάλει το παράνομο και ανύπαρκτο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και δια της βίας;». Εάν αυτά είναι αλήθεια, είπε ο υπουργός, «τότε σας καλώ σε μια σύγκριση αριθμών. Το ποσό που θα δαπανήσει το 2025 η γειτονική μας χώρα είναι 26,8 δισ. ευρώ, δεκατέσσερις φορές από όσο δαπανά η Ελλάς! Αυτές οι δαπάνες σας ακούγονται πολύ υπερβολικές; Οι δαπάνες της χώρας είναι εκτός μέτρου;»αναρωτήθηκε ο υπουργός. Ο υπουργός απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, είπε: «Χρειαζόμαστε συναίνεση. Το δίλημμα βούτυρο ή όπλα είναι ψευδεπίγραφο. Εάν δεν έχεις όπλα, το βούτυρο θα το φάει άλλος, όχι εσείς. Και δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς. Και εμείς θέλουμε σχολεία, νοσοκομεία. Τα προτιμάμε από τα F-35, από τα Ραφάλ, αλλά για να τα έχουμε αυτά (νοσοκομεία, σχολεία) πρέπει να έχουμε F-35 και να έχουμε τα Ραφάλ».

Απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της χώρας στις Ε.Δ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «σαφώς και είναι η πρώτη απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Εάν δει κανείς τη δημογραφική καμπύλη εξέλιξης, είναι απολύτως πιεστικό, για αυτό και κάνουμε διάφορες σκέψεις για το μέλλον. Θα ξεκινήσουμε την πιλοτική εθελοντική στράτευση των γυναικών για να έχουμε κάποια στοιχεία, όμως το δημογραφικό είναι υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Άμυνα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: ο κ. Δένδιας είπε πως «είμαστε περήφανοι για την συμμετοχή μας στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ» και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Αυτή η επιχείρηση δεν λειτουργεί ως φρουρός της οδού επικοινωνίας εμπορικών πλοίων με τα λιμάνια μας; Η διώρυγα του Σουέζ μάς είναι αδιάφορη; Δεν αφορά τα ελληνικά συμφέροντα; Η παρουσία μας στο Κόσσοβο μάς είναι αδιάφορη; Η παρουσία μας στα δυτικά Βαλκάνια δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού;». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι τα θέματα Άμυνας δεν είναι θέματα που αφορούν μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό ή έναν υπουργό ή ένα κόμμα, αλλά είναι κάτι πολύ ευρύτερο και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή» και κάλεσε να θυμόμαστε τον «διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους» στο πέμπτο βιβλίο του Θουκιδίδη, που, όπως είπε, «στην αρχή τίθεται σαφώς ότι το Δίκαιο λαμβάνεται υπ’ όψιν. Πότε; Όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του. Και όταν δεν υπάρχει αυτή η ισχύς τότε: Οι μεν ισχυροί κάνουν όσα τους επιτρέπει η ισχύς τους. Οι δε αδύναμοι, τους παραχωρούν όσα τους επιβάλει η αδυναμία τους. Στο αρχαίο κείμενο η φράση είναι: Δυνατά δε οι προύχοντες πράσσουσι και οι ασθενείς ξυγχωρούσιν» και κατέληξε λέγοντας ο κ. Δένδιας: «Δεν επιθυμώ η πατρίδα μου να ξυγχωρεί (σ. παραχωρεί)».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ