Η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, πιέζεται όλο και περισσότερο για τον σχηματισμό κυβέρνησης λαμβάνοντας υπ' όψιν τόσο τις εσωτερικές συνθήκες και την άνοδο του ακροδεξιού AfD, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.


Μάχη για την αποφυγή εκλογών 

Παράλληλα, η ίδια έχει δηλώσει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι σύμμαχοί τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) είναι έτοιμοι «να αναλάβουν την ευθύνη» να ξανακυβερνήσουν τη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός ώστε να έρθουν σε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD. «Για μας είναι σημαντικό να πετύχουμε σταθερότητα στη χώρα και είμαστε η άγκυρα που θα την εξασφαλίσει», τόνισε.


Πάντως το σενάριο των εκλογών αναμένεται να αποτελέσει την τελευταία επιλογή καθώς τόσο ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτουν νέες εκλογές και προκρίνουν, όπως όλα δείχνουν, είτε τη συνέχιση του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού ή ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας. 
 

Όλα τα σενάρια πιθανά για τον Σουλτς


Από πλευράς του, ο Μάρτιν Σουλτς, δεν αποκλείει κάποιο σενάριο με το βλέμμα στη συνάντηση της Πέμπτης, όπως τόνισε, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδικαστεί.
 
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» είπε, ωστόσο, υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών κομμάτων: Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, που θα αρχίσουν με την συνάντηση την Πέμπτη παρουσία του προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δεν αναμένεται να είναι εύκολες, δεδομένων και των προγραμμάτων με τα οποία κατέβηκαν στις εκλογές.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μέχρι πρόσφατα απέκλειαν κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε νέο μεγάλο συνασπισμό, έχουν ταχθεί υπέρ της αύξησης δαπανών για την παιδεία και τις υποδομές στη χώρα, αλλαγές στο σύστημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να μην υπάρξει όριο στον αριθμό όσων ζητούν άσυλο.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, που έχει επικριθεί από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του κόμματός της για την πολιτική της στο προσφυγικό, ίσως επιδιώξει μια πιο σκληρή πολιτική όσον αφορά την πολιτική ασύλου και τις επανενώσεις οικογενειών.