Η αλβανική κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στην αναγκαστική απαλλοτρίωση των περιουσιών των Ελλήνων που κατοικούν στη Χειμάρρα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αν ισχύει αυτό, θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη», υπογραμμίζοντας ότι αν επαληθευτούν οι πληροφορίες η Αλβανία δεν μπορεί να έχει βλέψεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας έκτακτα μέτρα.
Το παράρτημα της οργάνωσης «Ομόνοια» στη Χειμάρρα, κατήγγειλε ότι με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο αλβανικό Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) προχωρά το σχέδιο απαλλοτρίωσης των ιδιωτικών περιουσιών Ελλήνων ομογενών. Η οργάνωση ζήτησε από την κυβέρνηση μνα λάβει άμεσα μέτρα για την υπεράσπιση των περιουσιών τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Παρασκευή πως η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελέσει πολύ αρνητική εξέλιξη για τις σχέσεις των δύο χωρών, προαναγγέλλοντας μπλοκάρισμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί», δήλωσε την Παρασκευή από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός.
Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν από Παπαδημούλη
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για την υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας. Τόνισε ότι το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου και ζήτησε από την Κομισιόν να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Αλβανίας.
Η ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη:
Η αλβανική ηγεσία προχωρά σε υποχρεωτική απαλλοτρίωση περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας. Για τον λόγο αυτόν, επανέρχομαι μετά από προηγούμενη σχετική ερώτησή μου και απάντησή σας (26.02.2019). Το θέμα θέτει κρίσιμα ερωτήματα σεβασμού του κράτους δικαίου, του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων.
Η παλιότερη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας που παραχωρούσε παρανόμως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας, τώρα περνά σε φάση υλοποίησης. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις και στις πάγιες συστάσεις της ΕΕ.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δηλώσει ενήμερη και ότι παρακολουθεί το θέμα, ερωτάται:
1)Τι επιπρόσθετα αναγκαία μέτρα λαμβάνει για την προστασία των περιουσιών των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας, από τις συνεχιζόμενες αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις της Αλβανικής πλευράς;
2)Ποια έκτακτα μέτρα λαμβάνει για το ότι, όπως έχει τονίσει, δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, απαλλοτρίωση και αποζημίωση – πολύ περισσότερο όταν σχετίζεται με θέματα προστασίας των μειονοτήτων;
3)Πόσο αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες επηρεάζουν το κλίμα καλής γειτονίας και την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;
Με επίθεση στην κυβέρνηση τοποθετήθηκε η ΝΔ
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα, επισημαίνοντας πως εδώ και καιρό η κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. Τόνισε ότι σε περίπτωση που η Αλβανία δεν πάρει πίσω την απόφαση, η Ελλάδα θα πρέπει να μπλοκάρει την ένταξη της στην ΕΕ.
«Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.
Εμείς επισημαίναμε και προειδοποιούσαμε εγκαίρως. Η Κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις. Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ».