Ειδική αναφορά στις «ευκαιρίες που υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και διαρθρωτικών αλλαγών», έκανε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν μιλώντας στην Αθήνα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΤΕ.
 
Ο Τζ. Κράιαν ηγείται μίας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και διεθνείς τράπεζες, και ως βασικός ομιλητής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, μην παραλείποντας να υπογραμμίσει το γεγονός πως παράλληλα προσφέρει πλήθος ευκαιριών για κολοσσούς της διεθνούς οικονομίας όπως αυτού που εκπροσωπεί, και άλλων που τον συνόδευσαν.
 
Ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας στάθηκε επίσης στην αξία των πρωτοβουλιών που έχουν αναπτύξει οι ευρωπαϊκές αρχές για την ασφαλή και σύγχρονη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
 
Στο μεταξύ, τον Γερμανό υποδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει τα «μηνύματα αποκατάστασης εμπιστοσύνης» που στέλνει η επίσκεψή του. «Τα μηνύματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία μας πολλαπλασιάζονται. Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων: απόδοση των μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνση ανάπτυξης και η προοπτική του τέλους των προγραμμάτων στήριξης το α΄ εξάμηνο του 2018», αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank.
 
Οι δεξιώσεις συνεχίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας για τον Τζ. Κράϊαν, καθώς  ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του και των συνεργατών του η ΕΕΤ, στο οποίο παρέστει η ηγεσία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τον επικεφαλής των τραπεζιτών, Νικόλαο Καραμούζη, να του απευθύνει θερμό χαιρετισμό, και να κάνει λόγο για θερμή ανταπόκριση σε επίπεδο προσκεκλημένων διεθνούς κύρους που επισκέπτονται τη χώρα.
 

Επίθεση αγάπης από Γερμανία και ΗΠΑ

 
Την ίδια ώρα, το εβδομαδιαίο περιοδικό Focus έκανε μεγάλο αφιέρωμα στη Γερμανία με τίτλο «Η αναγέννηση της Ελλάδας», υμνώντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας, και κάνοντας ειδική αναφορά στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει.
 
«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Με πολλά υποσχόμενα αριθμητικά στοιχεία και συγκεκριμένες προόδους, η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια στροφή. Θα δούμε την αναγέννηση μιας πιο ζωντανής και πιο στρατηγικά δρώσας εθνικής οικονομίας;» τονίζει στο αφιέρωμά του το γερμανικό περιοδικό.
 
Το δημοσίευμα κάνει ειδική μνεία στην ελληνική κυβέρνησης, σημειώνοντας την «αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας» που συντέλεσε η εκλογή της.
 
«Η εκλογή της τωρινής ελληνικής κυβέρνησης στις αρχές του 2015 εξελήφθη ως αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας, με μια νέα θεώρηση των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και του ευρύτερου πολιτικο-οικονομικού περιβάλλοντος, στο οποίο αναπτύχθηκε. Το πώς θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αναζωογόνησης της οικονομίας της χώρας έπρεπε πρώτα να καταδειχθεί. Τώρα, καθώς τελειώνει το 2017, το κλίμα έχει αλλάξει. Η τρίτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής φαίνεται να καταλήγει τόσο θετικά, ώστε να πλησιάζει το τέλος του προγράμματος…», αναφέρει, μεταξύ άλλων το «Focus».
 
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ψηλά στους τίτλους της σηκώνει την Ελλάδα και η Wall Street Journal, σε άρθρο αποτίμησης των εξελίξεων στην Ευρώπη το 2017.
 
«H ελληνική οικονομία επανήλθε σε ρυθμούς ανάπτυξης και η χώρα μπόρεσε να αντλήσει χρήματα από τις διεθνείς αγορές» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, ενώ χρησιμοποιεί τον παράδειγμα της Ελλάδας για να αποδείξει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις «λαϊκιστικές επαναστάσεις».
 
«Το 2017 υποτίθεται ότι θα ήταν η χρονιά που οι λαϊκιστικές επαναστάσεις που προηγήθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία θα εξαπλώνονταν στην Ευρώπη, ανατρέποντας κυβερνήσεις και καταργώντας την συναίνεση για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Όμως η ΕΕ κατέληξε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και περισσότερο ενωμένη από όσο ήταν εδώ και χρόνια» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.