Η κυβερνητική εκπρόσωπος σε μία φαινομενικά άσχετη ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση τελικά δεν θα προχωρήσει στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου στην Ορεστιάδα, ένα σχέδιο της το οποίο είχε σηκώσει κύμα αντιδράσεων από τον τοπικό πληθυσμό, ο οποίος είχε συγκεντρωθεί κατά της παρουσίας Μηταράκη στην περιοχή φωνάζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και πετώντας καφέδες και αβγά κατά του υπουργού.

Καθώς όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέριες, λίγες ώρες αργότερα από τις ανακοινώσεις της κυβερνητικού εκπροσώπου, διέρευσε στα μέσα ενημέρωσης η επίσημη ανακοίνωση των υπουργείων σχετικά με το ΚΥΤ Φυλακίου.

Ενώ κανείς θα περίμενε οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης να συνάδουν με το επίσημο κοινό ανακοινωθέν των υπουργείων Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προωθεί την επέκταση του ΚΥΤ διά της πλαγίου, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις ίδιες της ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, αναφέρουν πως «το ΚΥΤ Φυλακίου έχει σήμερα χωρητικότητα 330 ατόμων, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ 370 ατόμων. Η συνολική εγκατάσταση εκτείνεται σε περίπου 25 στρέμματα, ενώ συμπεριλαμβάνει χώρους διοίκησης, χώρους για το γραφείο ασύλου και χώρους για την καταγραφή και την ταυτοποίηση. Στην παρούσα μορφή του λειτουργεί από το 2013, αλλά δομές στην περιοχή προϋπήρχαν από δεκαετίας».

Στην ουσία το ΠΡΟΚΕΚΑ βρίσκεται μέσα στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Στα ψιλά γράμματα, η κυβέρνηση ναι μεν δεν προχώραει την επέκταση, αλλά «φυτρώνει» μέσα στο ΠΡΟΚΕΚΑ ακόμα 240 θέσεις «πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού».

Είναι επίσης τραγικό το γεγονός ότι η ανακοίνωση αναφέρει ρητά ότι «δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ», χωρίς να αναφέρει ότι το ΚΥΤ συμπεριλαμβάνει το ΠΡΟΚΕΚΑ.

Η χωρητικότητα (ΠΡΟΚΕΚΑ-ΚΥΤ Φυλακίου) επιβεβαιώνεται και από μία ανάρτηση του υπουργού στην οποία ενημερώνει -συνέχεια το τελευταίο διάστημα- με πανηγυρισμού ότι υπήρξε «μείωση ροών στον Έβρο 83% δίμηνο Ιαν – Φεβ (2021: 240 – 2020 1.422 – 2019 1.799). Διαμένοντες στο ΚΥΤ Φυλακίου 147 (χωρητικότητα 700)».

Πίσω στην επίσημη ανακοίνωση, αυτή αναφέρει πως «η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την πρόθεση της να αναβαθμίσει το ΚΥΤ και ακολούθησε μια περίοδος διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση πέρα από την «εσωτερική επέκταση» για να αποφύγει τις τοπικές αντιδράσεις, στο σχέδιο της αναφέρει ότι «επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινήτές) το ΚΥΤ Φυλακίου».

Τέλος, ανακοινώνεται και η ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων στο πλαίσιο της «ουσιαστικής αναβάθμισης των συστημάτων ασφαλείας».

Η ανακοίνωση:

Σε συνεργασία, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης & Ασύλου ανακοινώνουμε ότι:

• Δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Έβρο & την Θράκη.
• Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση των ροών, και για αυτό (α) επεκτείνεται και αναβαθμίζεται ο Φράκτης (β) προσλαμβάνονται εκατοντάδες συνοριοφύλακες και (γ) αναβαθμίζεται (αποτρεπτικά για τους λαθροδιακινήτές) το ΚΥΤ Φυλακίου.
• Διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη παραμονή στο ΚΥΤ Φυλακίου, όπως ήδη ισχύει από το 2013.
• Στο ΚΥΤ θα γίνεται μόνο καταγραφή & ταυτοποίηση όσων εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα, με όριο διαμονής τις 24 ημέρες, στις οποίες προβλέπεται στέρηση εξόδου
• Ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστός (όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, καθώς το διάστημα που θέτει ο νόμος επαρκεί για την καταγραφή και ταυτοποίηση και την υγειονομική καραντίνα νέων αφίξεων).
• Δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ.
• Δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων, για λόγους καραντίνας.
• Αύξηση χωρητικότητας στο ΠΡΟΚΕΚΑ κατά 240 θέσεις, πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού
• Αναβάθμιση εγκαταστάσεων και δημιουργία χώρων που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως κτίρια διοίκησης και ως κοινόχρηστοι χώροι.
• Δημιουργία μονάδος επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικός καθορισμός)
• Δημιουργία μονάδος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των τοπικών μονάδων υγείας.

Ουσιαστική αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας.

• Ενίσχυση περίφραξης με τοίχο 3 μέτρων.
• Εκπόνηση νέας Μελέτης για τον απαιτούμενο χώρο των υπό αναβάθμιση υποδομών».