Στις 4 Φεβρουαρίου 2020, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, επιχείρησε να διαψεύσει τις καταγγελίες για την πραγματοποίηση επαναπροωθήσεων από το Λιμενικό, επί Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα, δεν μπορεί να το κάνει το Λιμενικό Σώμα, ούτε μπορεί να προχωρήσει σε push back, όπως έκανε ενδεχομένως σε άλλες χρονικές περιόδους». Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού, ο Τομεάρχης Ναυτιλίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, έκανε λόγο για «ανατριχιαστική παραδοχή ότι οι κυβερνήσεις, προ του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες εμπλοκής».

Αλλά η περίοδος κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία (2015-2019), μέσα από την συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο ερευνητικό ρεπορτάζ του Σταύρου Μαλιχούδη στο Solomon. Tον Ιούνιο του 2017, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος» για τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, ενώ η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT), ένα ανεξάρτητο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαρακτηρίζει σε έκθεσή της τις αναφορές για την πραγματοποίηση επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα ως «αξιόπιστες».

Την ανησυχία του για τις καταγγελίες είχε εκφράσει και ο τότε Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Nils Muižnieks, ζητώντας «έντονα από τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης». Ως κυβέρνηση, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ τις αρνούνταν.

Έτσι, απαντώντας στις 7 Ιουνίου 2017 σε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούνταν στον Έβρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν πραγματοποιεί επαναπροωθήσεις», παρότι δύο ημέρες αργότερα 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν εξηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών, και ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημείωνε σε τηλεοπτική εκπομπή πως «τα συναρμόδια υπουργεία δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις».

Απαντώντας σε νέες καταγγελίες στις 15 Ιανουαρίου 2019, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε πως «οι επαναπροωθήσεις δεν υφίστανται σε καμία περίπτωση ως επιχειρησιακή στρατηγική και πρακτική από το προσωπικό των συνοριακών μονάδων ελέγχου».

Γεγονός που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέρα από το Ποτάμι, που κατέθεσε σχετικό φάκελο στην ελληνική Δικαιοσύνη, ξεκάθαρες απαντήσεις για τις επαναπροωθήσεις ζητούσε και η Νέα Δημοκρατία. Το άρτιο ρεπορτάζ του Μαλιχούδη αναδεικνύει την πραγματικότητα.

Στις 31 Ιανουαρίου 2018, ύστερα από τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Έβρου, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σημείωνε πως οι καταγγελίες «θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, καθιστώντας την υπόλογη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων».

Συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση «φαίνεται πως έχει επιλέξει να καταστρατηγεί, εν γνώσει της, τις διεθνείς συμβάσεις και να αδιαφορεί επιδεικτικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών».

Η δριμεία κριτική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα άλλαξε τον Ιούλιο του 2019, όταν κέρδισε τις εκλογές και από την αντιπολίτευση βρέθηκε στην εξουσία.

Να σημειωθεί πως καλεσμένος στην εκπομπή του ΤΡΡ, Κοινωνία Ώρα Press, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ερωτώμενος για το ζήτημα είχε υπογραμμίσει: «Το κλίμα αντιμετώπισης των προσφύγων ήταν κάπως διαφορετικό… Είχαν σταματήσει τα pushbacks στο Αιγαίο αλλά συνεχίζονταν στον Έβρο. Aυτή δεν είναι μια κατάσταση με την οποία συμφωνώ και σίγουρα δεν ήταν ιδανική, αλλά δεν ήταν αυτό το κλίμα όπου όλα γίνονται με εχθρότητα απέναντι στους πρόσφυγες».