Η ανακοίνωση του Ιδρύματος αναφέρει ότι «η έκβαση της δίκης της Χρυσής Αυγής τον Οκτώβριο του 2020 ολοκλήρωσε τη διαδικασία απονομιμοποίησής της που είχε αρχίσει ήδη, σε επίπεδο κοινωνίας, κάποια χρόνια πριν. Ολόκληρο, σχεδόν, το πολιτικό φάσμα επικρότησε την καταδίκη της και oι πρακτικές της χαρακτηρίστηκαν πλέον εγκληματικές. Ποιά είναι όμως τα ιδεολογικά μοτίβα στα οποία στηρίχθηκε η Χρυσή Αυγή και ως ποιον βαθμό συνεχίζουν να υφίστανται και να αποτυπώνονται στην κοινωνία ακόμη και μετά το πέρας της δικαστικής της καταδίκης; Ποια είναι η αντανάκλαση των ιδεών της στις αντιλήψεις του κοινωνικού συνόλου και ποιες οι ιδεολογικές προσλήψεις τους; Και, τελικά, μέχρι ποιόν βαθμό διαπερνά ο λόγος της άκρας δεξιάς την καθημερινότητα και εμφιλοχωρεί σε στάσεις και απόψεις που σταδιακά κανονικοποιούνται;».

«Η μελέτη αυτή καταπιάνεται με ένα εξαιρετικά κρίσιμο και επίκαιρο θέμα το οποίο είναι η κανονικοποίηση του λόγου της ακροδεξιάς τόσο από επίσημους θεσμούς του Ελληνικού κράτους όσο και από την ίδια την κοινωνία των πολιτών. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης έρευνας συνίσταται στο ότι τα κεφάλαια που περιέχονται σε αυτήν έχουν συγκροτηθεί με αναφορά τους ίδιους τους λόγους των ανθρώπων που στελεχώνουν τους θεσμούς υπό εξέταση», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι Δημήτρης Χριστόπουλος, Νίκος Βαφέας, Όλγα Λαφαζάνη, Κλεονίκη Αλεξοπούλου και Δέσποινα Λαλάκη, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Άννα Στάμου.

Ο τόμος θα είναι διαθέσιμος από την προσεχή Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και θα μπορείτε να λαβετε ένα αντίτυπο δωρεάν, στέλνοντας το αίτημα σας με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

Λόγω της πορείας της πανδημίας το Ίδρυμα αποφάσισε η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά το Σάββατο 20 Νοέμβριου και ώρα 19:00 μέσω live streaming από το κανάλι του Ιδρύματος στο Youtube ( https://youtu.be/YhD8xR60blo ), στο live chat του οποίου θα μπορείτε να θέσετε ερωτήματα για τους ομιλητές.