Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, η αύξηση του φόρου ακινήτων θα επιφέρει άνοδο των φορολογικών κλιμάκων για αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η οποία μπορεί να αγγίξει, σε αρκετές περιπτώσεις και το 500%. Συνολικά, η φορολόγηση των ακινήτων του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, από τριακόσια εκατομμύρια ευρώ του 2011, υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα χίλια πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για φορολόγηση που δεν μπορούμε να δεχθούμε, διότι τα ακίνητα αυτά δεν αντιστοιχούν, στην πραγματικότητα, σε απολαβές και παραγόμενο πλούτο», δήλωσαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του τομέα.

Παράλληλα, τα μέλη των γεωργικών ενώσεων της χώρας, ζητούν τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιούν για τις μηχανές τους, μέσω του περιορισμού του ποσοστού κέρδους που καταλήγει στα ταμεία του δημοσίου. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, «τους επόμενους μήνες, αν οι φόροι και οι τιμές των καυσίμων δεν μειωθούν κατά ουσιαστικό τρόπο, κινδυνεύουν να κλείσουν διακόσιες χιλιάδες μικρομεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις».

Πολλοί σχολιαστές προσθέτουν ότι «ο βασικός αυτός τομέας, που στηρίζει και την ιταλική γαστρονομική παράδοση και τις εξαγωγές του σε όλο τον κόσμο, διέρχεται μεγάλη κρίση και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα απορρόφησης νέων εργαζομένων». Μια ομάδα μελών των ενώσεων Cia, Confagricoltura και Copagri, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ξεκινήσει απεργία πείνας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι να εισακουσθούν τα κύρια αιτήματά του κλάδου, από την κυβέρνηση της Ρώμης.