Live stream videos at Ustream
Σφοδρές οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Το Reuters κάνει λόγο για επικέιμενη επέμβαση του Στρατού, ανατροπή του Μόρσι και προσωρινή αναστολή του συντάγματος
Dozens are wounded in clashes between security forces and Mursi supporters at Cairo University: security witnesses #breaking
— Reuters Top News (@Reuters) July 2, 2013
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, βάσει σχεδίου, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο, ετοιμάζονται να αναστείλουν το Σύνταγμα, καθαιρώντας τον Μόρσι και διαλύοντας το κοινοβούλιο, στο οποίο πλειοψηφούν οι ισλαμιστές, αν δεν βρεθεί πολιτική λύση μέχρι την Τετάρτη. Αυτό είπαν πηγές στο Reuters, προσθέτοντας ότι το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο έχει επεξεργαστεί σχέδιο που δύναται να προσμαρμοστεί σε τυχόν νέες πολιτικές εξελίξεις.
As Morsi refuses to resign, Independent's @Alastair_Beach reports gun battles between pro & anti supporters near Cairo University #Egypt
— Jon Williams (@WilliamsJon) July 2, 2013
Την έγκριση του νέου Συντάγματος θα ακολουθήσουν νέες προεδρικές εκλογές, ωστόσο βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν μέχρι να ορισθούν αυστηροί κανόνες για την επιλογή των υποψηφίων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι στρατιωτικοί δεν διευκρίνισαν ωστόσο τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο κ. Μόρσι επιλέξει να μην αποχωρήσει οικειοθελώς.
BREAKING: #Morsi announces he will not step down, calls on military to withdraw ultimatum #Egypt
— Haaretz.com (@haaretzcom) July 2, 2013
BREAKING: Egypt's president says he will not step down, to protect democratic “legitimacy” with his life. -MM
— The Associated Press (@AP) July 2, 2013
Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό twitter της αιγυπτιακής προεδρίας σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αρνείται να δεχθεί υποδείξεις, όπως και κάθε παρέκκλιση από τη συνταγματική νομιμότητα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα δεχτεί διαταγές σχετικά με το θέμα.
President Morsi admits “shortcomings” but says he is “legitimate” leader of Egypt and must “safeguard the revolution” http://t.co/qOGSvfMqpT
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) July 2, 2013
#Egypt's #Morsi refers to constitutional reforms, says can allow period of six months for elections | Watch live now http://t.co/AGyjqJe0Nl
— AJELive (@AJELive) July 2, 2013
Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα πως διόρισε τον Νομπελίστα Μοχάμεντ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση, την ώρα που σημαίνον στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε τους οπαδούς τους να αντιτάξουν τα στήθη τους στο πραξικόπημα που, κατ’ αυτόν, προαναγγέλλει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων.
Egyptian President Morsy refuses to bow to military ultimatum to find solution to unrest or be pushed aside. http://t.co/acEbI5wDwo
— CNN Breaking News (@cnnbrk) July 2, 2013
Παρόμοια και η ανταπόκριση του Al-Jazeera
BREAKING: Egyptian officials say 7 killed in clashes between opponents, supporters of Islamist president
— The Associated Press (@AP) July 2, 2013
Ενώ εκατομμύρια αιγύπτιοι πολίτες βρίσκονται και την Τρίτη στους δρόμους, στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα, ο πρωθυπουργός Μόρσι έχει απορρίψει το τελεσίγραφο του στρατού για παραίτησή του, ο στρατός δηλώνει πως είναι έτοιμος να επέμβει προς προστασία των διαδηλωτών, αλλά οι ίδιοι διαδηλωτές δεν επιθυμούν καμία από τος δύο “λύσεις”.
RT @JamalsNews A small section of the pro-#Morsi crowd tonight. Biggest turn out for them so far this week #Egypt pic.twitter.com/USTlZpBb83
— AJELive (@AJELive) July 2, 2013
Αντίπαλοι και οπαδοί του ισλαμιστή αιγύπτιου προέδρου Μόρσι συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, Κάιρο, ενώ έχει ήδη εκπνεύσει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τάμαροντ, η οποία τον καλούσε σε παραίτηση μέχρι τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.
LIVE εικόνα εδώ και εδώ
Σε αντίθετη περίπτωση, το συγκεκριμένο κίνημα, το οποίο κινείται στο χώρο της αντιπολίτευσης και ισχυρίζεται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την αποπομπή του κ. Μόρσι, έχει προειδοποιήσει ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος θα αντιμετωπίσει ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής.
Το τελεσίγραφο του κινήματος έγινε γνωστό τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν ο αιγυπτιακός στρατός απειλήσει ότι θα επέμβει σε περίπτωση που το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα δεν λυθεί συμβιβαστικά.
Το βράδυ της Τρίτης η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε τον Μόρσι «να αφουγκραστεί τον λαό του».
BREAKING: Egypt's president says he will not step down, calls on military to withdraw its ultimatum
— The Associated Press (@AP) July 2, 2013
Ο Μόρσι κατέκρινε τη δήλωση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι «πιθανόν να δημιουργήσει σύγχυση».
.@MuhammadMorsi tweets to demand Egypt's army withdraw ultimatum, saying he rejects any deviation from constitutional legitimacy #breaking
— Reuters World (@ReutersWorld) July 2, 2013
Την πίεση στον αιγύπτιο πρόεδρο ενέτεινε και η παραίτηση έξι υπουργών τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών, Καμέλ Αμρ.
Την Τρίτη, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι παραιτήθηκαν και οι εκπρόσωποι Τύπου της Προεδρίας και της κυβέρνησης.
“The Egyptian people don't want a military state but we don't want Egypt to become another Pakistan” Hanna Aboulghar in #Cairo
— BBC R4 World Tonight (@BBCWorldTonight) July 2, 2013
Ταυτόχρονα, καλούν τους διαδηλωτές να παραμείνουν ειρηνικοί και υπενθυμίζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι ένα πραξικόπημα μπορεί να έχει επιπτώσεις για το μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ.
Egypt opposition alliance says President Mursi's defiance of army sets the country on a course of confrontation and violence #breaking
— Reuters World (@ReutersWorld) July 2, 2013
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε κι εκείνη, με τη σειρά της, τον πρόεδρο της Αιγύπτου να προχωρήσει σε έναν «σοβαρό εθνικό διάλογο» για να δοθεί τέλος στην πολιτική κρίση.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Αιγύπτου, εν τω μεταξύ, ενέκρινε τελεσίδικα την απόλυση του γενικού εισαγγελέα τον οποίο είχε διορίσει ο ισλαμιστής πρόεδρος.
Τι μεταδίδει το Associated Press
O Guardian
Όσο πλησίαζε η ώρα για τη λήξη του τελεσιγράφου του κινήματος «Τάμαροντ», οι διαδηλωτές άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία Ταχρίρ για να ζητήσουν την παραίτηση του κ. Μόρσι.
Το πλήθος, ανεμίζοντας σημαίες, χρησιμοποιεί συνθήματα όπως «Ο λαός γκρέμισε το καθεστώς».
Οι συγκεντρωμένοι επευφημούν και στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από το κέντρο του Καΐρου.
Οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και έξω από τα προεδρικά μέγαρα στην Ιταχιντίγια και στην Κούμπα, στα βορειοδυτικά της πόλης.
Οι πανεθνικές διαμαρτυρίες οι οποίες διοργανώθηκαν υπό την «ομπρέλα» της Τάμαροντ για τον ένα χρόνο από την εκλογή του κ. Μόρσι έφεραν εκατομμύρια Αιγύπτιους στους δρόμους των πόλεων ολόκληρης της χώρας.
Το κίνημα χαιρέτισε τη δήλωση – διορία του στρατού για λύση εντός 48 ωρών, πριν ο τελευταίος επιβάλει «το δικό του οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση».
Το τελεσίγραφο του στρατού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης, Μαχμούντ Μπαντρ, σημαίνει ότι «ο στρατός πήρε θέση υπέρ του λαού» και ακόμη «διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών σε σύντομο χρόνο».
Δεν θέλει πραξικόπημα η Αντιπολίτευση
«Εμπιστευόμαστε τη διακήρυξη του στρατού ότι δεν θέλει να εμπλακεί στην πολιτική ή να αναλάβει πολιτικό ρόλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στρατιωτικές ασκήσεις στο Σουέζ
Τη Δευτέρα, όταν οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν διορία στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και στην αντιπολίτευση να άρουν το πολιτικό αδιέξοδο, αντίπαλες παρατάξεις διαδηλωτών αντάλλαξαν στους δρόμους της πόλης του Σουέζ πυρά, βεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters αυτόπτες μάρτυρες.
Πηγές του τομέα της ασφάλειας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις οι οποίες ανήκουν στο Γ’ Σώμα Στρατού ενίσχυσαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας την παρουσία τους μέσα στην πόλη του Σουέζ.
Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν πλέον περιπολώντας θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προστατευτεί και θα προφυλαχθεί από την αναταραχή η ναυσιπλοΐα στη διώρυγα του Σουέζ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία.
Eν τω μεταξύ, σε επιφυλακή, όπως δείχνει το βίντεο, βρίσκονται και οι οπαδοί του Μόρσι