«Λιγότερες περικοπές, περισσότερη παιδεία» είναι το κεντρικό σύνθημα, υπό το οποίο συσπειρώνονται στη Μαδρίτη, αλλά και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ισπανία, μαθητές Λυκείου και φοιτητές που διαδηλώνουν κατά των περικοπών στο προϋπολογισμό για την παιδεία και κατά της πρόσφατης αστυνομικής βίας στην πόλη της Βαλένθια.
«Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε την κρίση, όμως την πληρώνουμε με όλη τη σημασία της λέξης», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της εθνικής συνομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων Τόιλ Ντελγάδο.
Πορείες έχουν προγραμματισθεί σε περίπου 40 πόλεις της χώρας, με στόχο την καταγγελία της πολιτικής λιτότητας της νεοεκλεγείσας δεξιάς κυβέρνησης, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί το χρέος της χώρας, που το 2011 έφθανε το 8,51% του ΑΕΠ, και να φθάσει στο σκοπούμενο 6%. Μεταξύ των μέτρων, τα οποία ευελπιστεί ότι θα της αποφέρουν τα ποθούμενα αποτελέσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε περικοπές 1,1 δισ. ευρώ στην παιδεία.
Ιδιαίτερο στόχο των φοιτητών αποτελούν τα σχέδια μεταρρύθμισης του τομέα της εργασίας, με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, σε μία χώρα που η ανεργία φθάνει το 22,85%.
Επίσης και οι εργατικές ενώσεις έχουν καλέσει σήμερα τα μέλη τους σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της ημέρας ευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της λιτότητας.
Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, έχοντας στην κεφαλή της πορείας μία τεράστια επιγραφή με το ειρωνικό σύνθημα «Καλωσήλθατε στην αγορά εργασίας. Η εργασία απελευθερώνει», κάνοντας έμμεση αναφορά στην κατάσταση της ανεργίας, που πλήττει έναν στους δύο νέους στη χώρα.
Νωρίτερα, στη διάρκεια της νύκτας, εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν την έδρα Φιλοσοφίας και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε στη Μαδρίτη, μετά την παραίνεση του κινήματος Tomalafacultad (“Κατάλαβε τη Σχολή”), να επαναλάβουν το εγχείρημα και την επόμενη νύχτα.
Στη Βαρκελώνη, οι φοιτητές κατέλαβαν πέντε σχολές και πλείστοι φοιτητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της πόλης διέκοψαν την κυκλοφορία σε πολλές μεγάλες αρτηρίες της, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση σήμερα το πρωί κατά την ώρα της αιχμής της κίνησης, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κινητοποιήσεων στα καταλανικά ανώτατα ιδρύματα, σε μία συνέχεια των μεγάλων κινητοποιήσεων της 17ης Νοεμβρίου, στις οποίες 10.000 άνθρωποι είχαν διαδηλώσει κατά των περικοπών στον προϋπολογισμό. Τα συνδικάτα σήμερα απηύθυναν κάλεσμα για κινητοποιήσεις σε συνολικά 120.000 μαθητές, 16.000 καθηγητές και 10.000 διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων.
Στη Βαλένθια, εξόν από τα συνθήματα για τις περικοπές και την αύξηση των διδάκτρων εισαγωγής, οι φοιτητές κατήγγειλαν εξίσου την υπερβάλλουσα βία που άσκησε η αστυνομία κατά τη διάλυση των κινητοποιήσεων μαθητών Λυκείου στις 20 Φεβρουαρίου.
«Καταργούνε το δημόσιο σχολείο. Δεν μας προσφέρουν εργασία και όταν διαδηλώνουμε δημοκρατικά, μας κτυπούν εντελώς ατιμωρητί», κατήγγειλε εμφατικά ο Ντελγάδο, τονίζοντας πως στην περιοχή αυτή «πάνω από 65 σχολεία έχουν υποστεί διακοπές στην θέρμανση και στο ηλεκτρικό».
Η Αυτόνομη Περιοχή της Βαλένθια, η πλέον χρεωμένη στη χώρα, είχε γίνει εμβληματική κατά την εποχή της άνθισης του κατασκευαστικού τομέα στην Ισπανία, για την ανέγερση τεράστιων –και συχνά άχρηστων– οικοδομών, με υπερβολική σπατάλη δημόσιου χρήματος.
Χθες η περιοχή, που συγκεντρώνει χρέος ύψους 20,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 19, 9% του ΑΕΠ της, υποβαθμίσθηκε από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.
Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στην Πράγα κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Χιλιάδες Τσέχοι φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Πράγας, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση την οποία προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και σύμφωνα με αυτούς απειλεί την ελευθερία στην διδασκαλία.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία έφθαναν τους 7.000, κατήγγειλαν την μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται ο αρμόδιος υπουργός Γιόζεφ Ντόμπες και προβλέπει την καταβολή διδάκτρων και αύξηση του αριθμού των εκπροσώπων της κυβέρνησης στα διοικητικά όργανα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «η μεταρρύθμιση βρωμάει» και «απολύστε τον Ντόμπες», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γιαν Πάλατς, που έλαβε το όνομά της από τον φοιτητή που αυτοπυρπολήθηκε το 1969 σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία έναν χρόνο νωρίτερα.
«Μας έκλεψαν τη μεταρρύθμιση και τη γέμισαν με τα δικά τους νοήματα», τόνισε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Καρόλου της Πράγας, λαμβάνοντας τον λόγο ενώπιον των φοιτητών, οι οποίοι εν συνεχεία οργάνωσαν πορεία προς την έδρα της κυβέρνησης.