Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν ο πρώην πρωταθλητής βαρέων βαρών Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης.
 
Ακτιβιστές σκοπεύουν να κάνουν τη διαμαρτυρία μόνιμη και την παρομοιάζουν με την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004. Ωστόσο, δικαστήριο στο Κίεβο απαγόρευσε στους διαδηλωτές να στήσουν σκηνές. Στο σημείο βρίσκεται η αστυνομία.
 
Νωρίτερα, η Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν κατά της κυβερνητικής απόφασης.
 
«Καλώ όλο το λαό να αντιδράσει σαν να επρόκειτο για πραξικόπημα και να βγει στους δρόμους» είπε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης που βρίσκεται στη φυλακή. Τη δήλωσή της μετέφερε ο δικηγόρος της, Σέρχιι Βλασένκο.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αντί για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, θα επιδιώξει τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ε.Ε. 
 
Η ανακοίνωση για την αναστολή της εμπορικής συμφωνίας ήλθε λίγες ώρες αφότου η Βουλή απέρριψε τη μεταφορά της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο στη Γερμανία για την υποβολή της σε θεραπεία.
 
 

Ευεργέτες και επενδυτές
 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση της Ουκρανίας να ξεκινήσει τριμερής διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και τη Ρωσία.

«Ενημερωθήκαμε για την πρόταση» δήλωσε η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ενώ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να πραγματοποιήσει διμερείς συνομιλίες, τόσο με το Κίεβο, όσο και -ξεχωριστά- με τη Μόσχα.

 
 
Το βράδυ της Πέμπτης, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ουκρανία, σε περίπτωση που το Κίεβο αποφασίσει να αλλάξει τη στάση του.
 
«Θεωρούμε ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται σε μία ισχυρή σχέση με την Ε.Ε. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας προς τον ουκρανικό λαό, που θα ήταν ο κυριότερος ευεργετημένος από τη συμφωνία» αναφέρει στην ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον πιθανό αντίκτυπο της ουκρανικής απόφασης στις ξένες επενδύσεις στη χώρα.
 


Πιέσεις και απειλές
 

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι εκβιάζει και πιέζει την Ουκρανία μετά τη χθεσινή απόφασή της.
 
«Έχουμε ακούσει απειλές από τους ευρωπαίους εταίρους μας εναντίον της Ουκρανίας, μέχρι και την υποστήριξη μαζικών διαδηλώσεων» σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
«Αυτό αποτελεί πίεση και εκβιασμό. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε αν η Ουκρανία και η ουκρανική ηγεσία θα υποκύψουν σε αυτό τον εκβιασμό» υπογράμμισε.

 

Μοναδική επιλογή
 

Το Κίεβο υπερασπίστηκε την απόφασή του, λέγοντας ότι οι λόγοι ήταν οικονομικοί και ήταν μία απόφαση «τακτικής».
 
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ ενώπιον του Κοινοβουλίου, η χθεσινή «δύσκολη» -όπως τη χαρακτήρισε- απόφαση ήταν η μοναδική επιλογή δεδομένης της δεινής κατάστασης της ουκρανικής οικονομίας. Ο Αζάροφ κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τις σκληρές απαιτήσεις του.
 
«Η απόφαση να ανασταλεί η υπογραφή της συμφωνίας με την Ε.Ε. ήταν δύσκολη, αλλά ήταν η μοναδική στην παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία. Η απόφαση υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από οικονομικούς λόγους και είναι μία απόφαση τακτικής» είπε ο Αζάροφ.
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανανέωση των εμπορικών της σχέσεων με τη Ρωσία, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας και κυριότερο προμηθευτή της φυσικού αερίου.

 

Απογοήτευση στην Πολωνία


Από την πλευρά της, η Πολωνία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την εξέλιξη. Ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι είπε ότι «η Πολωνία, όπως σύσσωμη η Ε.Ε., είναι απογοητευμένη από το ότι η Ουκρανία ήταν ανέτοιμη να αναλάβει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της».