Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους βουλευτές να πουν όχι στο πολυνομοσχέδιο και σε ψήφισμά της υπογραμμίζει ότι και αυτό το νομοσχέδιο “αποτελεί ακόμα ένα θεμέλιο στην εφαρμοζόμενη πολιτική που έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στην μείωση των συντάξεων, στην διάλυση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην απομύζηση των εισοδημάτων από την υπερφορολόγηση, σε όλα εκείνα δηλαδή, που έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο 250.000 επιχειρήσεων, στο 30% την ανεργία, στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μισθούς πείνας και εξαθλίωσης, στην φτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνία”.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Κυριακή στο Σύνταγμα με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.


Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που περιλαμβάνει «στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» ενώ «καταργεί στην ουσία κάθε παροχή
κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη στραπατσαρισμένο κοινωνικό κράτος».

Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος ενώ στις 7.00 το απόγευμα οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί στις 14:00, πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Επίσης οι  φορείς προαναγγέλλουν αγωνιστικές – απεργιακές δράσεις για το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Ειδικότερα, σε σύσκεψη των φορέων (ΑΔΕΔΥ, ΠΦΣ, ΤΕΕ, ΕΚΑ, ΦΣΑ), που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία της «μαζικής και δυναμικής ανάπτυξης των αγωνιστικών – απεργιακών δράσεων του επόμενου δεκαπενθήμερου» αποφασίστηκε:
Εκτός από τη διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή την Κυριακή, διοργάνωση συλλαλητηρίου καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, 1η Απριλίου και ώρα 6.00 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει νέες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επίσης αποφασίσθηκε η διοργάνωση Γενικής Απεργίας, την Τετάρτη, 9 Απριλίου.
«Απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση των αντικοινωνικών, αντι-εργασιακών και αντι-ασφαλιστικών κυβερνητικών – μνημονιακών πολιτικών, που διαλύουν τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά (Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση), αυξάνουν τη φτώχεια, την ανεργία, οδηγούν στην αφαίρεση μισθολογικών, ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα Συνδικάτα και οι Φορείς απαντούν με κλιμάκωση της έντασης, της δυναμικής, της διάρκειας και της προοπτικής των κοινών αγώνων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τη συμμετοχή της στα συλλαλητήρια και τη γενική απεργία έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων.
Γιατροί και φαρμακοποιοί

Στις κινητιποιήσεις της Κυριακής εκτός από τους φαρμακοποιούς απ΄όλη την Ελλάδα θα συμμετάσχουν και οι γιατροί, με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) η οποία χαρακτηρίζει «τερατώδεις» τις ρυθμίσεις για την υγεία που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης απηύθυνε έκκληση για σύγκλιση γιατρών και φαρμακοποιών σε ενα κοινό μέτωπο «Εθνικής Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας».
 
Οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ και οι νοσοκομειακοί γιατροί δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, την Τρίτη, 1 Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN και στην απεργία την Τετάρτη, 9 Απριλίου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Οι οδηγοί των νοσοκομείων, βρίσκονται ήδη από την Παρασκευή σε 4ημερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία τίθενται σε κλειστή διαθεσιμότητα ενός μήνα και μεταφέρονται εν συνόλω στο ΕΚΑΒ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας 11:00-15:00 , την Δευτέρα 31 Μαρτίου, για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και συγκέντρωση στις 12:00, των οδηγών και των ΔΣ των σωματείων των νοσοκομείων έξω από το υπουργείο Υγείας.


Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία


Με διαξιφισμούς ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ ζήτησαν να υπάρξουν περισσότεροι ομιλητές και μεγαλύτερη διάρκεια της συζήτησης.

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός του Παναγιώτης Λαφαζάνης προειδοποιώντας ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που θα γίνουν στη Βουλή «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν παράγουν τίποτα, μία τρύπα στο νερό είναι. Επιφυλασσόμαστε».

«Το μνημόνιο βλάπτει τη Δημοκρατία», εκτίμησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Επιβεβαιώνεται η λαϊκή ρήση ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Το πολυνομοσχέδιο έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία (υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠαΣοΚ ενώ καταψηφίστηκε από τα κόμματα τις αντιπολίτευσης με το ΚΚΕ να έχει αποχωρήσει από την συνεδρίαση).