Οι συλληφθέντες έχουν χαρακτηριστεί ως «όμηροι» από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο ότι κρατούνται επτά Γάλλοι υπήκοοι.

Οι διαδηλώσεις στο Παρίσι πραγματοποιούνται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ιράν και Γαλλίας.

Το γραφείο της Γαλλίδας Υπουργού Εξωτερικών Catherine Colonna τον Νοέμβριο έκανε λόγο για μια «μακροχρόνια και δύσκολη» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό της, Hossein Amir-Abdollahian, ο οποίος επέκρινε την ευρωπαϊκή «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του. 

Σε τηλεφωνικές συνομιλίες την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, η Κολόνα ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των Γάλλων κρατουμένων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον Οκτώβριο, η Γαλλία κάλεσε τους πολίτες της «να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό», επικαλούμενη τον κίνδυνο αυθαίρετης σύλληψης.

Οι συλλήψεις αυξάνονται εν μέσω ενός κύματος διαμαρτυριών που ξέσπασε στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τον θάνατο της Mahsa Amini. Δύο από τους Γάλλους που κρατούνταν πιστεύεται ότι είχαν τεθεί υπό κράτηση πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Η ΕΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέο γύρο κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν και κάλεσε τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν τις αυθαίρετες κρατήσεις και να απελευθερώσουν όλους όσους κρατούνται παράνομα.