Υπάρχει και μία συζήτηση σχετικά με μέτρα εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, τα οποία. όπως ανέφερε, πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρει, ενδεχομένως, επιβεβαίωση. 
 
Όπως είπε, ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, στο περιθώριο συνάντησης με τον υπουργό οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, «έγιναν κάποιες συζητήσεις σχετικά με συνεδρίαση του Eurogroup την εβδομάδα αυτή, και πιο συγκεκριμένα σήμερα, ώστε να γίνουν συζητήσεις με στόχο κι άλλη πρόοδο, αλλά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως και η πλήρης συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα αυτό».
 
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ξέρουμε ότι υπάρχει μία συμφωνία για το πώς θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θα χρησιμοποιηθούν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό σενάριο και θα αποφασίσουμε μέτρα με τις ελληνικές αρχές ούτως ώστε η Ελλάδα να πετύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%», συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με τον Β. Ντομπρόβσκις, «πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Τουτέστιν, οριστικοποιούμε το συγκεκριμένο πακέτο και βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο.»
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Μολονότι επανέλαβε την άποψη ότι ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων αρκεί για την τήρηση των στόχων του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθάρισε ότι εάν οι άλλοι θεσμοί κρίνουν αναγκαίο το προληπτικό πακέτο, τότε αυτό θα αξιολογηθεί.
 
Ωστόσο, χθες, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, εμφανίστηκε αντίθετος στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, χαρακτηρίζοντας τα «παράλογα και αντιδημοκρατικά». Τόνισε μάλιστα ότι «καμία δημοκρατική Βουλή στον κόσμο δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί κάτι τέτοιο».
 
«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», είπε ο κ. Γιούνκερ στην τοποθέτησή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, ασκώντας κριτική στην στάση του ΔΝΤ λέγοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει επιτεθεί στην ευρωζώνη.
Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ψηφίσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα εξέφρασε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.  
 
Κατά την άποψή του, δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο.
 
Υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα».
 
Οι θεσμοί «πρέπει να έχουν μια κοινή άποψη», σημείωσε, αλλά όχι κατά παράβαση της νομοθεσίας. «Θέλουμε το ΔΝΤ» αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε: «Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε». 
 
 

Έφυγαν οι Θεσμοί αναγνωρίζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος 

 
Για σημαντική πρόοδο έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι των θεσμών, αποχωρώντας από την Αθήνα. «Η πρόοδος που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, προλειαίνει το έδαφος για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης για την οριστικοποίηση και των τελευταίων στοιχείων του συνολικού πακέτου, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» καταλήγουν οι θεσμοί.
 
Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουνται οι διαβουλεύσεις, στη σκιά της απόρριψης του αιτήματος της Αθήνας για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και από την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ κατέστη σαφές ότι δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης Euro Summit.
 
Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν μετά το Πάσχα για να κλείσουν τα «κενά» περίπου 300 εκατ. ευρώ από το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ.
 
Εντωμεταξύ, την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εντός δύο εβδομάδων εξέφρασε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Μ.Πέμπτη, μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο BNR.
 
Ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι το ζήτημα των προληπτικών μέτρων είναι νομικά δύσκολο και γι'αυτό «θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος» για το κλείσιμο της συμφωνίας επί των 3,6 δισ. ευρώ που ζητούνται από την Αθήνα.