Ο γαλλοϊταλικός άξονας ζητεί άμεσα δραστικά μέτρα, όπως η τραπεζική ενοποίηση, η κοινή εγγύηση καταθέσεων και κοινό ευρωομόλογο και η ομάδα των βορειοευρωπαϊκών κρατών την οποία εκφράζει η Γερμανία, επιμένει στην γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των μεταρρυθμίσεων για την έξοδο από την κρίση.

Την επιθυμία τους για εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που θα οδηγήσει στην πολιτική ένωση, τόνισαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Παρίσι, εν όψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, εμφανίστηκε έτοιμος να εργαστεί ακόμα και μετά τη λήξη της Συνόδου, ούτως ώστε τη Δευτέρα, όπως είπε, «με το άνοιγμα των αγορών να έχει παρουσιαστεί ένα ισχυρό πακέτο ανάπτυξης».

Ως τη σημαντικότερη στην ιστορία Σύνοδο Κορυφής χαρακτήρισε τη σημερινή ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο είχε χθες το βράδυ ο Μπάρακ Ομπάμα. Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες «συζήτησαν για τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

 

Και ολίγη απαισιοδοξία
 
 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, είπε ότι «είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι γίνεται μια ευρωπαϊκή σύνοδος και κατόπιν οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν… Θα χρειαστεί χρόνος γι' αυτό», επισημαίνοντας ότι η σύνοδος «δεν μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε να μην «υπερφορτώνεται κάθε σύνοδος με προσδοκίες για ιστορικές αποφάσεις. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
 
Δεν θα επιλύσουμε την κρίση χρέους σήμερα και αύριο». Από την πλευρά του, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για να απομακρυνθούν οι πιέσεις από τις αγορές, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωζώνης θα είναι περισσότερο εφικτή όταν θα υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό εποπτικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που θα χρειαστεί, όπως είπε, χρόνο.
 

Σήμα κινδύνου από ΟΟΣΑ

 

Με την κρίση να απειλεί να παρασύρει και την Ισπανία, ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, προειδοποίησε, χθες, ότι η Μαδρίτη δεν έχει περιθώρια να δανείζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα με τόσο υψηλά επιτόκια, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, να λάβουν μέτρα, ώστε να μειώσουν το μη βιώσιμο κόστος δανεισμού.

Οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων πλησίασαν, χθες, το απαγορευμένο επίπεδο του 7%. «Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης», τόνισε, χθες, ο κ. Ραχόι στο ισπανικό Κοινοβούλιο. Και σε αυτό το ζήτημα, Ισπανία, Ιταλία και άλλες χώρες θα πιέσουν για τη λήψη λογικών αποφάσεων», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να δανεισθούμε από τις αγορές με τόσο υψηλό επιτόκιο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για τη σταθεροποίηση των αγορών. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προβλέπει μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, πέραν της συρρίκνωσης 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Ευρωζώνη θα πρέπει να σπεύσει στην προστασία Ισπανίας και Ιταλίας στις αγορές ομολόγων, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία.