Όπως αναφέρει το Έθνος, η διαβούλευση στις Βρυξέλλες «σκόνταψε» στη διαφορά περίπου 710 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία η ελληνική πλευρά κλήθηκε να παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση με ισοδύναμα. Οι αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το πλεόνασμα θα κρίνουν και τις προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος και επίτευξη συμφωνίας.

Εχθές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ προς τους θεσμούς, ώστε να γεφυρωθεί η διαφορά.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προτείνει για το πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,75% για το 2016 και όπως τόνισαν οι πηγές «η ελληνική πλευρά κάλυψε τη μισή απόσταση στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, περιμένουμε από την άλλη πλευρά να καλύψει την άλλη μισή».

Σχετικά με τον ΦΠΑ, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει αύξηση του μεσαίου συντελεστή στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης. Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

– 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου

– 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια

– 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, η ανανεωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς που κατατέθηκε στον Μοσκοβισί, δεν έχει απαντηθεί ακόμα. «Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο / απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες».

Με πληροφορίες από Έθνος