Ο Πικετί μετέβη στη γερμανική πρωτεύουσα για να παραλάβει από τον δήμαρχο του Αμβούργου και ηγετικό στέλεχος του SPD Όλαφ Σολτς βραβείο Πολιτικού Βιβλίου.

«Η Γερμανία είδε τα χρέη της να διαγράφονται κατά ένα μεγάλο μέρος από τους Συμμάχους το 1953. Ήταν μια πολύ καλή λύση», είπε ο Τομά Πικετί. Διότι «η διαγραφή επέτρεψε στις κυβερνήσεις της Βόννης (τότε) να ανοικοδομήσουν τη χώρα και να την ξανακάνουν παγκόσμια οικονομική δύναμη».

 
«Γιατί να μην προκρίναμε και σήμερα ανάλογη λύση για την Ελλάδα;», αναρωτήθηκε ο γάλλος οικονομολόγος. «Οι νέοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν πιο ακριβά από τους Γερμανούς τα λάθη του παρελθόντος; Γιατί να τους αρνούμαστε όσα δεχτήκαμε να παράσχουμε στους Γερμανούς;», αναρωτήθηκε ο Πικετί.
 

«Δεν πήραμε σωστές αποφάσεις»
 

Ο βραβευθείς συγγραφέας εξήγησε ότι «αν και η χρηματοοικονομική κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008, εκεί δεν διήρκεσε πολύ και σύντομα μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή κρίση, διότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πήραμε τις σωστές αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που πήραν οι Αμερικανοί. Θελήσαμε να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα υπερβολικά γρήγορα. Γι' αυτό η ανεργία στην Ευρώπη είναι σήμερα τόσο υψηλή».
 
Κατά τον Πικετί θα ήταν πιο αποτελεσματικό για την Ελλάδα «να αφεθεί να επενδύσει στο μέλλον της». Και θα ήταν ιδανικό να υπήρχε ένα Κοινοβούλιο στο οποίο θα μετείχαν οι 19 χώρες που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κατ' αναλογία του πληθυσμού τους (έτσι ώστε οι Γερμανοί βουλευτές να αποτελούν μια μειοψηφία) που θα αποφάσιζε τον ρυθμό εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της Ευρωζώνης.
 

Τοίχος στο Βερολίνο
 

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου πήρε στη συνέχεια τον λόγο για να εκφράσει τον «σοβαρό σκεπτικισμό» του σε ό,τι αφορά τις προτάσεις Πικετί. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «έχει ήδη βοηθηθεί πολύ ακόμα και από χώρες, όπως η Σλοβενία, που είναι πιο φτωχές απ' αυτήν».
 
«Εκείνο που χρειάζεται είναι η Αθήνα να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές και να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, κυρίως φορολογώντας τους πιο πλούσιους», είπε ο γερμανός δήμαρχος.
 
Για να λάβει την απάντηση και πάλι από τον Τομά Πικετί: «Θα ήταν υποκρισία. Ζητούμε από την Αθήνα να φορολογήσει τους πλούσιους, αλλά αυτοί φέρνουν τα χρήματά τους σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που αρνούνται να παράσχουν στις ελληνικές αρχές πληροφορίες για τους πελάτες τους».