Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δικαστηρίων από όπου με αυτοκινητοπομπή που διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο.

Εκεί, τοποθέτησαν ένα μαύρο ύφασμα στο κάδρο όπου υπάρχει η φωτογραφία του «Ιωάννη Δασκαλογιάννη» και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ριζίτικο τραγούδι, ενώ αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας πολιτών παρέδωσε σε υπάλληλο του αεροδρομίου ψήφισμα της κινητοποίησης.

«Είναι η τρίτη κινητοποίηση της πρωτοβουλίας μας. Θέλουμε να καταγγείλουμε τη σύμβαση παραχώρησης ως αποικιοκρατική», δήλωσε μεταξύ άλλων το μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών, Αντώνης Σκαμνάκης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών:

Η πρωτοβουλία μας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει σήμερα τη τρίτη κατά σειρά επιτυχημένη εκδήλωση-διαμαρτυρία ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης καθώς και των υπολοίπων 13 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Η αυτοκινητοπομπή-πορεία που διοργανώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι από την πλατεία Δικαστηρίων προς το αεροδρόμιο ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από νωρίς το πρωί.

Συγκεκριμένα η πρωτοβουλία ανακοινώνει ότι η αυτοκινητοπομπή αφού διέσχισε από τα Δικαστήρια την οδό Σφακιανάκη έστριψε δεξιά προς το στρατόπεδο Τζομπανάκη  πέρασε μπροστά από τον Κήπο κατήλθε την Τζανακάκη έστριψε αριστερά από την Αγορά και στη συνέχεια αριστερά προς την πλατεία 1866 και από εκεί προς το Δημαρχείο. Στη διασταύρωση με Αποκορώνου έκανε αριστερά ξανά προς Αγορά και στη συνέχεια δεξιά μπροστά από το πρώτο Γυμνάσιο για να συνεχίσει προς Ακρωτήρι. Όταν η κεφαλή της αυτοκινητοπομπής βρισκόταν μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο και αφού είχε κάνει αυτόν τον τεράστιο κύκλο της πόλης η ουρά ήταν ακόμα στο στρατόπεδο Τζομπανάκη !  Στην δε στάση της αυτοκινητοπομπής στο τέλος της ευθείας του Πολυτεχνείου στις Κορακιές, η αρχή της ξεκινούσε πριν από τις στροφές του Αγίου Ματθαίου !

Η πρωτοβουλία μας αφού προχώρησε σε μία συμβολική κίνηση τοποθέτησης μαύρου υφασμάτινου πένθους  αριστερά και δεξιά του πορτρέτου του αρχηγού της επανάσταση του 1770 Ιωάννη Δασκαλογιάννη που βρίσκεται εντός του αερολιμένα επέδωσε ανακοίνωση στην υπεύθυνη αντικαταστάτρια της αδικαιολογήτως απούσας Αερολιμενάρχη Χανίων (σ.σ. αδικαιολογήτως απούσα γιατί αφού ήθελε η τοπική κοινωνία ακρόαση έπρεπε να ήταν εκεί.)  και απαίτησε την μη παράδοση του αεροδρομίου στη Γερμανική Fraport.

Η πρωτοβουλία μας χαιρετίζει τις Χανιώτισσες και του Χανιώτες καθώς και τις ενδεικτικές αντιπροσωπείες από τις άλλες περιοχές της Κρήτης που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα μας.

Καλούμε για μία ακόμα φορά τους βουλευτές των Χανίων και την κυβέρνηση, με αφορμή την τέταρτη αναβολή, να κηρύξουν την Fraport έκπτωτη και να προχωρήσουν στη σύσταση ενός δημόσιου (κρατικού) Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αερολιμένων με ορθολογικά και μη πελατειακά κριτήρια.

Το ανοικτό συντονιστικό θα συνεδριάσει αύριο Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. σε χώρο ο οποίος θα ανακοινωθεί την ίδια ημέρα το πρωί. Καλούμε τους πολίτες σε συνεχή εγρήγορση ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που ετοιμάζει η πρωτοβουλία μας.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)