«Υπάρχει ένα σκοτεινό παρελθόν και τον καλούμε δημόσια να αποκηρύξει το αντισημιτικό του παρελθόν» δήλωσε την Παρασκευή ο ΓΓ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Βίκτωρ Ελιέζερ στο ρ/σ News 247, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ από την υπουργοποίηση του πάλαι ποτέ ηγετικού στελέχους της ΕΠΕΝ και του ΛΑΟΣ, με τον ίδιο να υπογραμμίζει τις γενικότερες «πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» και τον ίδιο τον νέο πρωθυπουργό.

Μία ημέρα αργότερα, ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε δημόσια δήλωση αποκήρυξης «κάθε πράξης, παράλειψης ή ανοχής μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική», παραθέτοντας, μεταξύ άλλων, σειρά τοποθετήσεών του κατά της Παλαιστίνης, υπέρ της δολοφονικής κατοχής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και υπέρ της αμυντικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως «ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης» αλλά εθνικιστής.

Αναλυτικά η δήλωση του Μάκη Βορίδη:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, με κάλεσε δημόσια να αποκηρύξω το αντισημιτικό παρελθόν μου. Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης. Έχω όμως πολυετή πολιτική θητεία σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες.

Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική. Επιπροσθέτως να γνωστοποιήσω στον κ. Ελιέζερ τα ακόλουθα, ελπίζοντας ότι θα κατευναστούν οι ανησυχίες που εξέφρασε:

  1. Ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους μου της Knesset, του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, έχω τρεις διαδοχικές χρονιές εισηγηθεί την απόρριψη του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστεί μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και αδιάστικτα και συστηματικά υποστηρίξει την καταδίκη του αντισημιτισμού. Οι Ισραηλινοί συνάδελφοί μου γνωρίζουν.
  2. Έχω μιλήσει στο κοινοβούλιο εναντίον του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, αναγνωρίζοντας ως μόνο θετικό του σημείο την ποινικοποίηση της αρνήσεως του Ολοκαυτώματος (βλ. και σχετ. επιστολή μου στο ΚΙΣ από 7-6-2013)
  3. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μεταφοράς της Ελληνικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (βλ. Άρθρο μου στην Καθημερινή 5-3-2018).
  4. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που υποστηρίζει τη σύναψη αμυντικής και όχι μόνο στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ (βλ. The press project «Κανόνες εμπλοκής απέναντι στην Τουρκία και στροφή στο Ισραήλ ζητά ο Βορίδης»).
  5. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ για τα περιστατικά στη Γάζα (βλ. bankingnews.gr μετά από δηλώσεις μου στο ραδιόφωνο 24/7, 2-4-2018).

Μετά ταύτα, ελπίζω οι όποιες ανησυχίες να έχουν διασκεδαστεί».

Jerusalem Post: Το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον Βορίδη λόγω των αντισημιτικών του δράσεων