Κατά την πρώτη συνάντηση στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μεταξύ του Έλληνα διαπραγματευτή, Αδαμάντιου Βασιλάκη, και του ομολόγου του από την ΠΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα θετικό, όπως επισήμανε ο τελευταίος. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προτάσεις του Μ. Νίμιτς βρήκαν αντίθετο τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι,
 
Παράλληλα, ο Μ. Νίμιτς έκανε λόγο για μία δέσμη προτάσεων, τις οποίες οι δύο διαπραγματευτές θα μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους, προκειμένου να τις μελετήσουν και να καταλήξουν σε κοινή επιλογή. 
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και (όπως εκτίμησε) μέσα σε 1-2 μήνες θα υπάρξει μία καλή εικόνα της κατάστασης.
Ο Ναουμόφσκι ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ «Sitel» ότι οι προτάσεις αυτές «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».


«Οι προτάσεις απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση»
 

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” λαού και της “μακεδονικής” γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας την διαφωνία του.
 
Σημειώνεται ότι ο Ναουμόφσκι είναι και πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ουάσινγκτον και έχει τοποθετηθεί στις θέσεις του από τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι. 
 

«Ανάγκη για ευρύτατη πολιτική συναίνεση» και ο Καμμένος

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε εκτενής συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς και τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονοματολογία. 
 
Συγκεκριμένα, το δεύτερο ζήτημα στο οποίο επικεντρώθηκε η συνεδρίαση, μετά την διαπραγμάτευση, αφορά το ονοματολογικό για την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επ' αυτού παρουσιάστηκε και από τον πρωθυπουργό η εικόνα των διαπραγματεύσεων και το πού βρισκόμαστε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε από όλους πως είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, να ηττηθούν οι εθνικιστικές θέσεις και την ίδια στιγμή να κατανοήσουν όλοι ότι έχουν τεράστια ευθύνη να τοποθετηθούν με σαφήνεια.
 
Στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας να ενημερωθεί η κοινωνία για το ζήτημα και να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ζητήματος, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, ενημερώνοντας για την πραγματική διαπραγματευτική διπλωματική ιστορία από το 1992 έως σήμερα.
 
Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο Δ. Καμμένος έχει μια διαφορετική τοποθέτηση, αλλά έχει πει πως εφόσον υπάρξει μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο, και πως έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος, που δεν τοποθετήθηκε στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, προχώρησε στην ανάρτηση χάρτη του 1937, στον οποίο εμφανίζεται η γειτονική χώρα, ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας, με το όνομα Βαρντάσκα.


Η ΔΗΣΥ ζητά σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής


Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν νέες προτάσεις από την πλευρά του Νίμιτς, θα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο πως προσπαθούν να βρουν πολιτική διέξοδο μέσα από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Είναι λογική η σκέψη πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σε εσωτερικό ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι βαριά γι’ αυτήν. Ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κάποιας επιτυχίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθώντας να βρει ψήγματα πολιτικής επιβίωσης».