Ολονύχτια διαβούλευση μεταξύ κυβέρνησης και «4», με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν την επιστροφή στον …Αύγουστο του 2014, αφού ένα από τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης είναι το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που νομοθετούνταν πριν ακριβώς έναν χρόνο, από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Στον απόηχο των μηνυμάτων από το Βερολίνο, όπου ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Α.Μέρκελ, Στ. Ζαίμπερτ, έκανε λόγο για την ανάγκη μίας συμφωνίας  όπου  «η πληρότητα έρχεται πριν από την ταχύτητα», οι εκπρόσωποι της Ε.Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM φαίνεται να έχουν σκληρύνει την στάση τους, ζητώντας μία «σφικτή» συμφωνία, με σαφέστατους και ανά πάσα στιγμή ελεγχόμενους δημοσιονομικούς στόχους. Αντίθετα η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μία κατά το δυνατόν πιο «εμπροσθοβαρή» συμφωνία.

Ενέργεια, συνταξιοδοτικό, εργασιακά, «κόκκινα δάνεια» αλλά και αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να είναι τα πλέον ακανθώδη σημεία του τελικού κειμένου της συμφωνίας, όπου σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες υπάρχει αργή και βασανιστική πρόοδος. Οι ισορροπίες όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, όπως διαπιστώθηκε άλλωστε και την Τρίτη το απόγευμα, όταν διακόπηκαν αιφνιδίως οι συζητήσεις ανάμεσα στους δανειστές και τους Γ.Σταθάκη και Ε.Τσακαλώτο με τους τελευταίους να μεταβαίνουν στο Μ.Μαξίμου, όπου συνεδρίασε εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στην συνέχεια οι δύο υπουργοί μετέβησαν στο Χίλτον για την συνέχιση των επαφών. Στο ξενοδοχείο που διαμονής των «θεσμών» μετέβη αργά το βράδυ και ο υπουργός Υγείας Π.Κουρουπλής, αφού ένα από τα θέματα συζήτησης είναι και η επιβάρυνση με 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε, αρκεί να υπάρξει καλή διάθεση» ανέφερε κυβερνητική πηγή αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ νωρίτερα – βγαίνοντας από το Μ.Μαξίμου- ο Ε.Τσακαλώτος δήλωσε ότι «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς», προσθέτοντας ότι «είμαστε πιστοί στη συμφωνία των Βρυξελλών, που όπως ξέρετε μας κούρασε αρκετές ώρες. Από αυτή τη συμφωνία εμείς δεν πάμε πίσω». Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης – γέφυρας προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή της δόσης προς την ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου και να καταλήξει σε ολοκληρωμένη συμφωνία για τριετή χρηματοδότηση 86 δισεκατομμυρίων. Σε αυτό το σημείο πάντως εμπλέκεται και το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων αφού οι δανειστές ζητούν την χρηματοδότηση των δανείων κατά 52 δις ευρώ από την Ευρώπη και το υπόλοιπο τμήμα να καταβληθεί από το ΔΝΤ και από το ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θολό τοπίο επικρατεί στο θέμα της εκτίμησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, με πηγές της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι φέτος αναμένεται μηδενικό, το 2016 0,5% και το 2017 1%.

Για τα εργασιακά οι δανειστές αξιώνουν έναρξη διαλόγου για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις με προσδιορισμένη κατεύθυνση καθώς και ορισμό της μετενέργειας στους 3 μήνες. Θέματα που άπτονται του ύψους των συντάξεων ζητείται να ενταχθούν στα προαπαιτούμενα για την σύναψη συμφωνίας ενώ για το χώρο της ενέργειας θέλουν το μόντέλο της «μικρής ΔΕΗ». Στα ζητήματα της φορολογίας των αγροτών η κυβέρνηση επιδιώκει το «σπάσιμο» των μέτρων σε δύο τμήματα όπου το πρώτο θα εφαρμοστεί φέτος και το επόμενο το 2016. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της φορολογίας αφού οι δανειστές προκρίνουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα λεγόμενα «μεσαία εισοδήματα» καθώς και σκλήρυνση των προϋποθέσεων υπαγωγής στις «100 δόσεις». Τέλος για τα «κόκκινα δάνεια» οι διαφωνίες εστιάζονται στην διαχείριση τους και συγκεκριμένα την δυνατότητα πώλησης του σε διεθνείς κοινοπραξίες.