Σε άμεση διάψευση των «επικίνδυνων» δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες η πληρωμή του ΔΝΤ πιθανόν να καθυστερήσει, για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση. Λεφτά για τη δόση υπάρχουν, διαμηνύει η Αθήνα, ενώ παράλληλα προετοιμάζει νέα μέτρα, στοχεύοντας σε Eurogroup τη Μ.Εβδομάδα
Η πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου θα γίνει κανονικά, τόνισε ο Γ. Σακελλαρίδης, διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση της κυβέρνησης από τη δήλωση του Ν. Βούτση που μίλησε για καθυστέρηση, σε συνενόηση όμως με τους δανειστές, στην αποπληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ αν δεν εισρεύσουν χρήματα μέχρι τις 9 Απριλίου.
Αν δεν εισρεύσουν χρήματα από την ευρωβοήθεια μέχρι τις 9 Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποπληρώσει στην ώρα της τη δόση, 450 εκατ. ευρώ, στο ΔΝΤ, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μιλώντας στο Spiegel. Πρώτα θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και θα ζητήσουμε την κατανόηση και την έγκριση των διεθνών δανειστών για την καθυστέρηση στη πληρωμή του ΔΝΤ, συμπλήρωσε, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Ελλάδα, τόνισε ο ίδιος, πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές της για αυτή την αναβολή (στην πληρωμή του ΔΝΤ) ώστε να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός λόγως άρνησης της Αθήνας να αποπληρώσει χρέος.
Λεφτά υπάρχουν για τη δόση
Πάντως, τα χρήματα για την αποπληρωμή της επόμενης δόσης στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου έχουν εξασφαλιστεί, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Η δήλωση του Ν. Βούτση φέρεται να βασίζεται σε επιχείρημα που έχει θέσει η κυβέρνηση στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ, και ανέφερε και ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, σε επιστολή του σε ηγέτες.
Πρόσθετα μέτρα
Εντωμεταξύ, πρόσθετα μέτρα και προτάσεις με άμεσο δημοσιονομικό όφελος φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group την Τετάρτη, στην οποία συμμετέχει και ο Γ. Βαρουφάκης.
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε και στη σύσκεψη στο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία αποτιμήθηκαν και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μετά την ολοκλήρωση -του πρώτου κύκλου τουλάχιστον- των διαβουλεύσεων στο Brussels Group.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, οι πληροφορίες για αύξηση ΦΠΑ σε «ακριβά νησιά» ξανακάνουν έντονα την εμφάνισή τους.
Η κυβέρνηση επιδιώκει σε Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, συμφωνία ή τουλάχιστον καταρχήν συμφωνία που θα αποδέσμευε κάποια κεφάλαια της και θα χαλάρωνε τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.