Η διοίκηση του ΟΑΕΔ, διαβεβαιώνει, πως όσοι εργάζονται περιστασιακά δεν πρόκειται να χάσουν το επίδομα ανεργίας, αντιθέτως λόγω της σποραδικής απασχόλησης «διασφαλίζεται η συνέχιση της επιδότησης ανεργίας, μετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης, για όσο διάστημα απομένει έως την ολοκλήρωση του εγκριθέντος χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας».
 
Το νέος καθεστώς σε σύγκριση με το προηγούμενος διαφέρει σε ορισμένα σημεία, όμως το καινούργιο φαίνεται να είναι ευνοϊκότερο προς τον τον άνεργο καθώς ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας παρατείνεται (για διάστημα αντίστοιχο με την περιστασιακή απασχόληση) και η αμοιβή της εργασίας του δεν συμψηφίζεται με το ποσό της επιδότησης.
 

Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος ανέργων
 

Ο ΟΑΕΔ στην ανακοίνωση του επισημαίνει τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος για την «περιστασιακή εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων». Αρχικά για όσους δηλώνουν άνεργοι, αλλά εργάζονται ανά διαστήματα όμως όχι σταθερά, επέρχεται η αναστολή της επιδότησης ανεργίας τους και πιστώνεται το αναλογούν -έως την έναρξη της εργασίας- επίδομα στο λογαριασμό του επιδοτούμενου. «Στη συνέχεια, με την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασης (έστω κι αν πρόκειται για εργασία μίας ημέρας), επαναχορηγείται, μετά από αίτηση του ανέργου, το υπόλοιπο της επιδότησής τους, χωρίς συμψηφισμό της αμοιβής του με το επίδομα ανεργίας, όπως συνέβαινε έως τώρα. Κατά συνέπεια, οι τακτικά επιδοτούμενοι άνεργοι, πλέον, διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν το σύνολο των ημερών της αρχικά εγκριθείσας επιδότησής τους. Επιπλέον, εφόσον δεν υπερβούν τα 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, δεν μηδενίζει ο προηγούμενος σωρευμένος χρόνος ανεργίας που είχαν συγκεντρώσει έως την ημέρα έναρξης της περιστασιακής εργασίας τους». 
 
Όσον αφορά τους μη επιδοτούμενους ανέργους, περίπου ένα εκατομμύρια εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν τη δυνατότητα «να διατηρήσουν τον προηγούμενο σωρευμένο χρόνο ανεργίας και, ως εκ τούτου, την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, εφόσον απασχοληθούν με περιστασιακή εργασία, μέχρι και 70 ημερομισθίων ανά δωδεκάμηνο» ενώ συνεχίζουν να διατηρούν το δικαίωμα στις παροχές των μακροχρονίως ανέργων.