Διαψεύδονται τα περί μαζικών προσλήψεων συμβασιούχων στο Δημόσιο (video)

Σε «κατηγορηματική» διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που κάνει λόγο για μαζικές προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο, προέβη η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας πως πρόκειται για παραπληροφόρηση. Δήλωσε πως «όλες οι προσλήψεις μόνιμων και συμβασιούχων στο Δημόσιο γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ» και υπογράμμισε πως «αν πάμε με το 1:5 (σ.σ μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) που έχει πει ότι θα εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με δεδομένη την εξαγγελία πρόσληψης 15.000 αστυνομικών δεν υπάρχει χώρος για να προσληφθεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ούτε ένας γιατρός». Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τονίζει ότι «η ΝΔ συστηματικά απαξιώνει το Δημόσιο και στοχοποιεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους».
George Vitsaras / SOOC
|

Με τηλεφωνική παρέμβαση σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ 1, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου προέβη σε διάψευση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για μαζικές προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, ως απάντηση σε σχετική αναφορά βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος αναπαρήγαγε το δημοσίευμα στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό. Επισήμανε πως όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων στο Δημόσιο, που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.

Σχετικά με τους συμβασιούχους υπογράμμισε πως ο αριθμός των εργαζομένων, η μισθοδοσία των οποίων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κυμαίνεται τα τελευταία χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα, με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο. Συγκεκριμένα, είπε ότι «τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 48.084 και τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 49.469».

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και κακή ανάγνωση των στοιχείων», καθώς στον αριθμό των συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό συνυπολογίζουν λανθασμένα και εργαζόμενους σε ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων, προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση. Για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων παρέπεμψε στον επίσημο ιστότοπο «Απογραφή», σύμφωνα με τον οποίο υποστηρίζει πως «υπάρχει μία συνεχής μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, που συνεχίστηκε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, σε σχέση με το 2014 οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι λιγότεροι κατά περίπου 10.000».

Τέλος, σημείωσε ότι με τον κανόνα «1:1» (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση) δεν διογκώνεται το Δημόσιο, απλά σταματά η συρρίκνωση που υπάρχει τα τελευταία 10 χρόνια. Με βάση αυτόν τον κανόνα, πρόσθεσε η υπουργός, φέτος θα γίνουν 9.040 προσλήψεις, ενώ εάν ίσχυε ο κανόνας «1:5» (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), που έχει εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσει η ΝΔ, τότε θα έπρεπε να γίνουν μόνο 1.800 προσλήψεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «όταν ο Κ. Μητσοτάκης έχει αναγγείλει ότι θα προσλάβει 1.500 αστυνομικούς, τότε δεν υπάρχει χώρος ούτε για έναν γιατρό ούτε για έναν καθηγητή ούτε για κανέναν στα ΚΕΠ ούτε για νέους ανθρώπους για να στηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Επίθεση του υπουργείου στη ΝΔ

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τονίζει στην ανακοίνωση του ότι το δημοσίευμα είναι εντελώς ανακριβές, παραπλανητικό και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, ενώ εξαπολύει επίθεση στη ΝΔ, λέγοντας πως συστηματικά απαξιώνει το Δημόσιο και στοχοποιεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους στην επιδίωξή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και σε απολύσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το δημοσίευμα είναι εντελώς ανακριβές, παραπλανητικό και αποσκοπεί μόνο στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Όλες οι προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων που καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό  στο Δημόσιο γίνονται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Από τα επίσημα στοιχεία της Απογραφής που  δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί αλλά παρουσιάζει μείωση κατά 10.000 περίπου στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (576.856 Δεκέμβριος 2014- 565.324 Δεκέμβριος 2018)

Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με οριακές εποχικές διακυμάνσεις την ίδια περίοδο. (48.084 Δεκέμβριος 2015 – 48.300 Δεκέμβριος 2017- 49.469 Δεκέμβριος 2018).  Επισημαίνεται ότι για τον Δεκέμβριο του 2014 δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία και ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που καθιέρωσε την ολοκληρωμένη καταγραφή όλων των κατηγοριών και την πλήρη διαφάνεια.

Άρα, δεν υπάρχει καμία αύξηση του προσωπικού του Δημοσίου. Πρόκειται περί μεγάλης ανακρίβειας καθώς σκόπιμα υπολογίζονται στους συμβασιούχους εργαζόμενοι σε προγράμματα πανεπιστημίων ή προγράμματα ΕΣΠΑ ή ανταποδοτικών πόρων, που δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση. Η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση όμως, γίνεται με τους Μετακλητούς.  Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “Μετακλητοί” καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως Ειδικοί Σύμβουλοι Ειδικοί Συνεργάτες, Επιστημονικοί Συνεργάτες κλπ των Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών, Ειδικών Γραμματέων κλπ. Με άλλα λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια,  υπήρχε πλήρης αδιαφάνεια από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Πλέον στην εργασιακή σχέση  «Μετακλητοί», καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί συνεργάτες και επιστημονικοί συνεργάτες, γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των  οποίων η θέση  χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση Μετακλητού. Αποτελεί συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η απόλυτη διαφάνεια. Όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θυμούνται τις στρατιές των μετακλητών επί κυβέρνησης ΝΔ και μπορούν να συγκρίνουν.

Αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα για αύξηση μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο, υπονοώντας ότι αυτή οφείλεται σε αύξηση του προσωπικού. Απολύτως ανακριβές. Καταρχήν η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου είναι εντός των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής,  κάτι που  δεν αμφισβητείται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των θεσμών. Η όποια μικρή αύξηση σε απόλυτα νούμερα οφείλεται στην καταβολή των αναδρομικών και στο ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων, δηλαδή στην άρση των αδικιών του παρελθόντος.

Τέλος αναφορικά με τις μετατάξεις στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού, οφείλουν να γνωρίζουν οι  συντάκτες του δημοσιεύματος, ότι πρόκειται για δημόσια υπηρεσία η οποία αποτελείται από  μόνιμους υπαλλήλους και όχι μετακλητούς. Οι μετατάξεις αφορούν μονίμους υπαλλήλους και δεν προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτο σεβασμό στο δημοσιονομικό πλαίσιο και στον κανόνα 1 προς 1, προχωρά τις απαραίτητες προσλήψεις στο Δημόσιο, προκειμένου να στηριχτούν η Υγεία, η Παιδεία, το Κοινωνικό κράτος και οι υπηρεσίες εξυπηρέτηση του Πολίτη. Η ΝΔ συστηματικά απαξιώνει το Δημόσιο και στοχοποιεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους στην επιδίωξή της να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και σε απολύσεις»


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις