Αναλυτικά, αξιωματούχος των Βρυξελλών ανέφερτε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κοινού με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ αποσκοπούν σε συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη και ευελπιστεί ότι η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα θα συνεχιστεί προς την επίτευξη του στόχου.
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα, έχει αποδειχτεί ότι σε τελική ανάλυση οι εκπρόσωποι των δανειστών μιλούν κοινή γλώσσα και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί και στην παρούσα φάση.
 
Ακόμα, συμπλήρωσε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την επίτευξη προόδου επί του θέματος στις 11 Μαΐου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup και θα προβεί σε απολογισμό των πεπραγμένων.
 
 

Το Βερολίνο παραπέμπει στους θεσμούς
 

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει την ανακοίνωση του ΔΝΤ ότι δεν πιέζει για ελάφρυνση μεγάλης κλίμακας στο χρέος. «Η ανακοίνωσή του είναι ξεκάθαρη» σημείωσε.
 
Από την πλευρά του, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις, δήλωσε ότι «οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται σε λογικό εποικοδομητικό επίπεδο».
 
«Η καγκελάριος θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά αποφάσεις παίρνουν οι θεσμοί» σημείωσε και επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει μεταρρυθμίσεις, για να εγκριθούν ώστε να πάρει τη δόση».
 
 

Πρόοδος στα μέτρα
 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Κομισιόν, στο σκέλος των μέτρων έχει υπάρξει πρόοδος, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν παραλάβει πολλές από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για φορολογικά μέτρα, τα οποία επεξεργάζονται.
 
Η συμφωνία φέρεται να είναι κοντά, όσον αφορά το ύψος και τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ, τη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
 
Από την άλλη, εκκρεμεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2015, τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού συστήματος και τη φιλελευθεροποίηση πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
 

Συμφωνία μέχρι τέλη εβδομάδας

 
Αν υπάρξει συμφωνία, τότε η διαπραγμάτευση θα κλείσει έως τα τέλη της επομένης εβδομάδας, με την ελληνική πλευρά να δρομολογεί τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
 
Η Ελλάδα περιμένει δήλωση στήριξης στο Eurogroup της 11ης Μάιου που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματειών που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες έως και 5 δισ. ευρώ. Αν η δήλωση στήριξης δεν έλθει τη Δευτέρα θα επιδιωχθεί σε έκτακτο Eurogroup μέχρι τις 25 Μαΐου.