«Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει το γενικό επιτελείο του στρατού σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο στρατός δεν διευκρίνισε σε ποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρεται, αλλά δεσμεύτηκε να προβεί σε νομικά διαβήματα εναντίον κάθε «αβάσιμης» πληροφορίας.

Ωστόσο, άρθρο του αμερικανού ερευνητή και πρώην αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Μάικλ Ρούμπιν, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Newsweek με τον τίτλο «Θα γίνει πραξικόπημα κατά του Ερντογάν στην Τουρκία;» προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εξωτερικό.


Δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ

Ο τουρκικός στρατός, ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά από εκείνον των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, έκανε τρία πραξικοπήματα το 1960, το 1971 και το 1980 και εκδίωξε από την εξουσία φιλοϊσλαμική κυβέρνηση το 1997, στην οποία πρωθυπουργός ήταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πολιτικός μέντορας του Τ.  Ερντογάν.

Ο στρατός θεωρείται παραδοσιακά ως ισχυρή δύναμη στην τουρκική πολιτική, ικανός να ανατρέπει τις κυβερνήσεις που, κατά τη γνώμη του, διαβρώνουν τις κοσμικές αρχές της σύγχρονης δημοκρατίας που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Τ.  Ερντογάν έχει μειώσει την επιρροή των στρατηγών μέσω διαδοχικών νομικών μεταρρυθμίσεων.