από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press»
Μόλις έναν μήνα πριν η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της δημοσίευσε στοιχεία για την (υπο)στελέχωση υγειονομικών μονάδων των νησιών.
- Σαντορίνη: Χωρίς αναισθησιολόγο. Ο μοναδικός 72χρονος αναισθησιολόγος που ήταν παραιτήθηκε. Χωρίς παθολόγο, ένας γενικός γιατρός χωρίς μικροβιολόγο. Ένα χρόνο χωρίς καρδιολόγο, σήμερα ήρθαν δύο καρδιολόγοι.
- Τήνος: Χωρίς Παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά τα βλέπει παιδίατρος!
- Σύρος (νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες): Ένας καρδιολόγος. Βοηθάνε οι δύο καρδιολόγοι που υπηρετούν στη ΜΑΦ. Στα επείγοντα προβλέπονται 4 γιατροί και δεν υπηρετεί κανένας. Αναισθησιολόγοι υπηρετούν 2 ενώ προβλέπονται 4 θέσεις. Νευρολόγος κανένας, ψυχίατρος κανένας, παθολογοανατόμος 1 τον Μάιο φεύγει σε σύνταξη και δεν θα υπάρχει γιατρός για τις βιοψίες. Παθολόγοι από τους 5 που υπηρετούν τώρα τέλους του χρόνου θα μείνουν 2.
- Νάξος: Χωρίς γυναικολόγο, ένας αναισθησιολόγος, ένας χειρουργός, ένας ακτινοδιαγνώστης που εξυπηρετεί μόνο επείγοντα.
- Κως: Κανένας παθολόγος. Καλύπτουν το νοσοκομείο δύο με μετακίνηση, ένας παιδίατρος, ένας ακτινολόγος. Συνεχώς γίνονται προκηρύξεις γιατρών σε όλες τις ειδικότητες και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
- Ίος: Χωρίς μικροβιολόγο.
Άνδρος: Χωρίς μικροβιολόγο.
Μήλος: Χωρίς μικροβιολόγο.
Πάρος: Χωρίς μικροβιολόγο. - Αμοργός: Έχουν μόνο έναν γιατρό καρδιολόγο.
- Λήμνος: Σε όλες τις ειδικότητες ένας. Ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, ένας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος με μετακίνηση. Ο δικός τους αναρρωτική άδεια. Κεφαλονιά: Ένας παθολόγος. Προσφέρουν υπηρεσίες ακόμη μία παθολόγος με μετακίνηση και ένας ιδιώτης. Αναισθησιολόγοι 2 αντί 4. ΜΕΘ 5 κλινών πλήρως εξοπλισμένη κλειστή. Δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών. Δεν λειτουργεί η ψυχιατρική κλινική.
- Κέρκυρα: 3 παθολόγοι και ένας ιδιώτης. 3 καρδιολόγοι. Ακτινολόγοι 2 και ένας ιδιώτης. Μονάδα τεχνητού νεφρού 1 γιατρός και 2 με αναρρωτική.
Ελλείψεις ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας Βορείου Αιγαίου. «Τοπικά δημοσιεύματα συνδέουν θανάτους εκτάκτων περιστατικών με την έλλειψη ασθενοφόρων στα κέντρα υγείας. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και παραθέτει τα αποκαλυπτικά της στοιχεία:
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ: 14 κενές βάρδιες το μήνα.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ: 10 βάρδιες ακάλυπτες το μήνα.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΡΓΙΟΥ ΧΙΟΥ: Διαθέτει 2 πληρώματα ασθενοφόρων. Δεκάδες κενές βάρδιες κάθε μήνα.
- ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΔΗΛΟΥ: Παρόμοια εικόνα.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ: Καλύπτει ο σταθμός του ΕΚΑΒ. Προβληματική λειτουργία τα πρωινά. Διαθέτουν 3 πληρώματα ασθενοφόρων.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ: Με επαρκή κάλυψη.
- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Καλύπτεται από σταθμό ΕΚΑΒ. Λόγω ελλείψεων προσωπικού περιορίστηκε η 24ωρη λειτουργία του. Σε 3 μήνες θα έρθει ασθενοφόρο, δεν διαθέτει όμως πληρώματα.
«Διαψεύδω, διαψεύδω, διαψεύδω»
Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροΐλός, κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση και αρκέστηκε σε γενικόλογα και διαψεύσεις πραγματικών γεγονότων. «Η νησιωτικότητα δημιουργεί μία σειρά από ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα κράτος. Δεν είναι απλό αυτό πολλές φορές. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Στην αρμοδιότητά μου είναι 57 νησιά. Είναι απολύτως αδύνατο να έχουμε σε κάθε νησί νοσοκομείο. Έχουμε ιατρεία παντού» είπε αρχικά για να προσθέσει πως «το καλοκαίρι αυξάνουμε τον αριθμό των γιατρών με μετακινήσεις». Η μόνη απάντησή του για τις ελλείψεις γιατρών ήταν «κάνουμε μετακινήσεις». Όσο για προσλήψεις, ο ίδιος παρουσίασε μια μεν προβληματική κατάσταση, που όμως η Πολιτεία κάνει το καλύτερο για να βρει λύσεις (!). «Δίνουμε κίνητρα. Η περιφέρεια δίνει 450 ευρώ σε κάθε γιατρό για να μετακινηθεί σε νησί. Και οι δήμοι βοηθούν – στο Καστελόριζο δίνουν 500 ευρώ τον μήνα. Το υπ.Υγείας, τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνει 1800 ευρώ. Μπορεί να μην είναι αρκετά, αλλά τα νησιά μας δεν είναι γυμνά» είπε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην Κύπρο το κίνητρο που δίνεται είναι ποσό έως και 8πλάσιο.
Μάλιστα, ο κ. Ροΐλός απορεί πώς οι γιατροί δεν πάνε στα νησιά, δίνοντας το παράδειγμα της Κω, όπου «έχουν γίνει 5 προκηρύξεις για 2 θέσεις παθολόγων, δεν υπήρξε ενδιαφέρον». Βέβαια, όταν κίνητρα ουσιαστικά δε δίνονται και οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι πολύ λιγότερες από τις πραγματικές ανάγκες, ένας γιατρός ξέρει πως θα κληθεί να καλύψει και θέσεις άλλων γιατρών άτυπα.
Όσα αναφέρουν οι γιατροί για απλήρωτες εφημερίες, ο ίδιος τα διέψευσε, όπως διέψευσε και ότι από τη Ρόδο τον τελευταίο χρόνο έχουν αποχωρήσει 10 γιατροί. Ωστόσο, η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Πολύμνια Γαλανού, μιλώντας στον SkyRodos είχε αποκαλύψει αυτά τα στοιχεία.
Και οι διαψεύσεις συνεχίστηκαν, με τον διοικητή να διαψεύδει τον πατέρα του μικρού αγοριού από το Καστελόριζο που αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Τουρκιά. Μιλώντας στην Καθημερινή, ο κ. Δούλος «λέει πως μέχρι να φτάσει μαζί με το παιδί και τη σύζυγό του στο Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας του νησιού, οι δύο αγροτικοί γιατροί που εργάζονται εκεί, περίμεναν στην πόρτα το παιδί για να το περιποιηθούν. «Έτρεξαν να μάς βοηθήσουν και σταμάτησαν αμέσως την αιμορραγία», σημειώνει ο πατέρας του 4χρονου και συνεχίζει: «Έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να σταθεροποιήσουν το δάχτυλο του. Μόλις το κατάφεραν, άρχισαν αμέσως να παίρνουν τηλέφωνα στο νοσοκομείο της Ρόδου για να ζητήσουν αεροδιακομιδή. Οι ίδιοι δεν μπορούσαν φυσικά να κάνουν αυτό το λεπτό χειρουργείο. Πέρασαν πάνω από 40 με 50 λεπτά, που δεν σήκωναν το τηλέφωνο και δεν μπορούσαμε να τους βρούμε. Άρχισε να δυσκολεύει η κατάσταση, εγώ με την γυναίκα μου να αγχωνόμαστε και το παιδί να φοβάται».
Ο κ. Ροΐλός διέψευσε τον πατέρα, λέγοντας πως «για λίγα λεπτά δεν μπορούσε να γίνει επικοινωνία (κι όχι 40 με 50 που λέει ο πατέρας)», λέγοντας μάλιστα πως «ο πατέρας είναι λογικό να μην έχει αίσθηση του χρόνου, να είναι ταραγμένος, να μην έχει αίσθηση της πραγματικότητας».
Στην εκπομπή ο γγ της ΟΕΝΓΕ, νευροχειρουργός, Πάνος Παπανικολάου, σχολίασε καυστικά πως «κάθε χρόνο, μόλις ξεκινάει η τουριστική περίοδος, θυμούνται ότι πρέπει να έχουν γιατρούς στα νησιά κι επειδή δεν έχουν όρεξη για προσλήψεις, αρχίζουν με το καλό ή το άγριο να μετακινούν γιατρούς από το λεκανοπέδιο προς τα νησιά». «Γιατί τόσα χρόνια δεν έχουν φτιάξει ένα πολυδύναμο νοσοκομείο -πχ στη Σύρο- και να έχουν σε 24ωρη βάση ένα πλωτό ασθενοφόρο με σκαρί σαν τα ταχύπλοα του λιμενικού;» ρωτά.
Ο ίδιος σχολίασε τις εξαγγελίες που έγιναν καπνός, όπως εκείνη του 2021 ότι θα προσληφθούν 4000 νοσηλευτές, ενώ σημείωσε πως «το 2023 προκηρύχθηκαν κάθε θέσεις και το υπουργείο, με πρόσχημα τις εκλογές, δε στέλνει τα δικαιολογητικά όσων δήλωσαν συμμετοχή στις υγειονομικές περιφέρειες για να μην ξεκινήσουν καν οι διαδικασίες επιλογής».
Θλιβερός επίλογος, άνθρωποι χάνονται σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει. Στις 18 Απριλίου 2023, όπως ανέφερε ο κ. Παπανικολάου, η Eurostat ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2016-2019) στην Ευρώπη η υπερβάλλουσα θνησιμότητα ήταν στο -2, με εξαίρεση της Ελλάδα, όπου το ποσοστό έδειξε 12%. Δηλαδή, 14% πάνω από τον μέσο όρο. «Θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και από την πανδημία και από λοιπά νοσήματα» σημείωσε και δεν παρέλειψε να σχολιάσει για τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής («Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω! Έχετε εσείς»;) πως «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου αν το είχε πει αυτό πρωθυπουργός, μέσα στο επόμενο 6ωρο δε θα ήταν πρωθυπουργός».