Σε ήπια -τουλάχιστον προς το παρόν- κρίση εξελίσσεται η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναφορικά με την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία της φωτογραφικής τροπολογίας για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη, με έναν μικρό πόλεμο διαρροών να αποκαλύπτουν την ένταση.

Λίγες ώρες μετά την επίμαχη ψηφοφορία, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι επικοινώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» για την απουσία του από την Βουλή. Σημειώνεται πως η αντίδραση αυτή ήρθε υπό το βάρος των απειλών που μεταφέρονταν -και πάλι μέσω διαρροών- από την πλευρά της κυβέρνησης, έναντι των κυβερνητικών βουλευτών, ώστε αυτοί να υπερψηφίσουν την τροπολογία.

Διαβάστε περισσότερα:

Να δικαιολογήσει την απουσία προσπαθεί ο Σαμαράς – «Προσωπικοί λόγοι» που δεν ψήφισε

Ακολούθως, άλλη διαρροή της κυβέρνησης σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μετέφεραν την ικανοποίηση της κυβέρνηση για τις εξηγήσεις που έδωσεο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας μάλιστα πως προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, ο ίδιος επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου για να εξηγήσει τους λόγους της απουσίας του.

Ωστόσο, αντί να κλείσει το θέμα εκεί, το βράδυ της Πέμπτης ήρθε νέα διαρροή από την πλευρά Σαμαρά, που ανέφερε πως ο ίδιος τονίζει πως ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν.

«Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί» ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, με τον πρώην πρωθυπουργό να συνεχίζει να κρατά υψηλούς τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού, τα ίδια φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μεταφέρουν τον προβληματισμό της κυβέρνησης, ενώ χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του in.gr του ομίλου Μαρινάκη που αναφέρει πως «υπάρχει θέμα με τον Αντώνη Σαμαρά – Πάγωσαν στη ΝΔ».

«Από το Μαξίμου αναζητούσαν τον πρώην πρωθυπουργό να εξηγήσει τους λόγους της απουσίας του που πολλοί ερμήνευσαν ως «πολιτική κίνηση», αν και μόλις πρόσφατα σε συνέντευξή του είχε πει ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντ. Σαμαράς έχει επιστρέψει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ωστόσο φέρεται να μην είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην είναι παρών στην ψηφοφορία, ενώ σημειώνεται πως δεν είχε αποστείλει ούτε επιστολή.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως ο Αντ. Σαμαράς έλαμψε διά της απουσίας του και στην ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, θέση που ο ίδιος εποφθαλμιούσε για καιρό.