Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ότι «η απειλή παραμένει και προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα», δημοσίευμα του Reuters αναφερόταν στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.  Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, που μετέφερε πως βασική προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας για τουρίστες, θα είναι να έχουν εμβολιαστεί ή να διαθέτουν αρνητικό τεστ κορονοϊού, επιβεβαίωσε την Πέμπτη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.  Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως «το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού τοποθετείται 14 Μαΐου βάσει συγκεκριμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων και εφ’ όσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε μάλιστα λόγο για “μίνι πιλοτική εφαρμογή” του πράσινου πιστοποιητικού, η οποία θα αφορά επισκέπτες από συγκεκριμένες χώρες, οι οποίοι θα έρχονται είτε μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε μέσω της επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ 72 ώρες πριν το ταξίδι χωρίς την υποχρέωση καραντίνας. Υποστήριξε πως οι εν λόγω τουρίστες θα παραμείνουν στον προορισμό τους και δεν θα τους επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών.

Σημειώνεται πως το Reuters, μία ημέρα πριν, ανέφερε πως το μέτρο αυτό αφορά ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίοι θα μπορούν να  ταξιδέψουν στα ελληνικά αεροδρόμια, σε περιοχές όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, των Χανίων, της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας, ενώ θα κινούνται ελεύθερα και οδικώς μεταξύ δύο συνοριακών σταθμών.

Στο μεταξύ, το εν λόγω δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες μετά το προηγούμενο για τον ελληνικό τουρισμό του ίδιου μέσου, που περιγράφει το «πείραμα τουριστών» στη Ρόδο, με τη συμμετοχή περί των 200 Ολλανδών που βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχείο του νησιού για οκτώ ημέρες, συμμετέχοντας εθελοντικά σε πείραμα για διακοπές στην πανδημία. Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως όλα τα παραπάνω και η μετέπειτα επιβεβαίωσή τους από την Α. Πελώνη, έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την «περιοδεία» του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη στον διεθνή Τύπο, με πληρωμένες καταχωρήσεις και συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για το άνοιγμα του Τουρισμού την συγκεκριμένα ημέρα του Μαΐου. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες που μεταφέρει η Καθημερινή, η κυβέρνηση πιέζει τους λοιμωξιολόγους για το άνοιγμα της χώρας από το πρωί της 19ης Απριλίου, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι έχει ήδη διαρρεύσει.

Οριζόντιος εμβολιασμός κατοίκων νησιών με αοριστολογίες για τον ακριβή αριθμό

Επιπλέον, την Τρίτη, δημοσίευμα της Ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, μετέφερε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού των νησιών με λιγότερους από 5.000 κατοίκους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μια πρωτοβουλία που αφορά 69 νησιά και που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοικοι πολλών νησιών είναι πλήρως εμβολιασμένοι (Καστελλόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Κάστος)  ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού (Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα). «Για τα μεγάλα νησιά της χώρας θα ισχύσει το πρόγραμμα εμβολιασμού όλης της υπόλοιπης Ελλάδας» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν ήταν οι κάτοικοι του Καστελόριζου και πως τα εμβόλια έχουν χορηγηθεί και στους κατοίκους της Πάτμου, όπου τα κρούσματα ήταν πολύ περιορισμένα και η παρουσία Ιταλών τουριστών είναι ανέκαθεν ιδιαίτερα σημαντική.

Στη συνέχεια, δημοσίευμα του ΣΚΑΪ την Πέμπτη έκανε λόγο για εμβολιασμό των κατοίκων σε νησιά που έχουν κάτω από 10.000 πληθυσμό, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να επιβεβαιώνει ότι ήδη υλοποιείται ο σχεδιασμός για οριζόντιο εμβολιασμό όσων κατοίκων το επιθυμούν σε νησιά μέχρι 5.000 κατοίκων. «Προχωρούν και στα νησιά έως 10.000 κατοίκους» σημείωσε, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt επισημαίνει ότι «το τρίτο κύμα της πανδημίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη» και πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «τον περασμένο χρόνο είχε διαθέσει πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Φέτος έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Η οικονομική ύφεση την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει, παρουσιάζοντας την χώρα ως πόλο έλξης για τους τουρίστες, παρέχοντάς τους μεγάλες μεγάλες διευκολύνσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα και αίροντας την καραντίνα, αποτυπώνεται στο δημοσίευμα, που σημειώνει ότι «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε το 213,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έναντι 184,9% στα τέλη του 2019. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ισπανία τα χρέη αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 200% πριν το 2023. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν ξεπερνούσε το 126,7%. Σε μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος».