Τη σκυτάλη έπιασε χθες σε συνέντευξη του ο πρωθυπουργός ο οποίος αφού έκανε έκκληση για σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καλώντας τα νεαρά άτομα να χτίσουν κίνημα υπέρ του εμβολιασμού, πρόσθεσε πως «έχουμε περάσει 14 μήνες σ’ αυτό το καθεστώς των περιορισμών. Η αστυνομία έχει γίνει πιο έξυπνη στους ελέγχους. Μην έχετε αμφιβολία ότι θα υπάρχουν έλεγχοι στις εξόδους και θα επιβληθούν πρόστιμα». «Μπορούμε να περάσουμε ένα Πάσχα ακόμα χωρίς να φύγουμε», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, εντός της ημέρας αναμένεται η «σχετική υπουργική απόφαση που κλείνει διάφορες εξαιρέσεις που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις μετακινήσεις για να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικών, υπερτοπικών μετακινήσεων που δεν δικαιολογούνται» δήλωσε το πρωί στην ΕΡΤ η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε πως «οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ από το μεσημέρι και μετά» και ζήτησε «λίγη υπομονή ακόμα για να κερδίσουμε το μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Διαρροές από την Ελληνική Αστυνομία αναφέρουν ότι ενόψει Πάσχα οι έλεγχοι εντείνονται από σήμερα, κυρίως στα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, και ως εκ τούτου όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα θα γυρίζουν πίσω.

«Οι έλεγχοι είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια. Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στα μέτρα για το Πάσχα. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι πολίτες να παρουσιάζουν έγγραφα για αγροτικές εργασίες ή για ιατρικές επισκέψεις, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια και στο αυτοκίνητο να είναι όλη η οικογένεια με τις αποσκευές της», ανέφεραν οι αστυνομικές πηγές. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, επιστρατεύονται επίσης ελικόπτερα και drones.

«Ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τα σχετικά έγγραφα που επιδεικνύουν πολίτες στους αστυνομικούς προκειμένου να μεταβούν σε άλλη περιφέρεια», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την Αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν από τα διόδια, εκτός από τα τσουχτερά πρόστιμα, υπό προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξουν και ποινικές κυρώσεις».

Στο παραπάνω πλαίσιο πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν στις ιστοσελίδες τους περιστατικά με «δικαιολογίες» από όδηγούς στα διόδια.

Το απόγευμα της Παρασκευής αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά έπειτα και την εισήγηση της επιτροπής των λοιμοξιολώγων. Η κυβέρνηση από τα πιο επίσημα χείλη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα.

Στο τραπέζι των λοιμοξιολώγων φαίνεται ότι βρίσκονται:

  • Το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων
  • Οι διαδημοτικές μετακινήσεις
  • Η κατάργηση των ραντεβού για ψώνια

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των λοιμωξιολόγων είναι θετικό και αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή της τελευταίας στιγμής, τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν τα Mall.