Η ναυτιλιακή διοίκηση της Σουηδίας ανέφερε την Τρίτη δύο διαρροές στους αγωγούς του ρωσικού Nord Stream 1. Αυτή η αναφορά ήρθε λίγες ώρες αφότου η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας είπε ότι υπήρχε ξεχωριστή διαρροή στον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2, επίσης κοντά στο Μπόρνχολμ.

Η Δανία έδωσε εντολή στις ενεργειακές εταιρείες να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από τις εγκαταστάσεις τους μετά την ανακάλυψη  διαρροών σε αγωγούς φυσικού αερίου που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να καταλήξουμε» ανέφερε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, προσθέτοντας πως «υπάρχουν τρεις διαρροές και επομένως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να είναι τυχαίες».

Η Γερμανία υποπτεύεται επίσης ότι η ζημιά στο σύστημα αγωγών Nord Stream που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, με το Reuters να επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, που αναφέρει ότι στοιχεία δείχνουν μια βίαιη πράξη και όχι ένα τεχνικό ζήτημα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ως αιτία ζημιάς στο ρωσικό δίκτυο αγωγών Nord Stream που προκάλεσε ανεξήγητες διαρροές στη Βαλτική Θάλασσα. Το Κρεμλίνο, είπε ο Πεσκόφ, ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια «όλης της ηπείρου».