Όπως σημειώνει ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας: «Τον Ιούλιο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε το ν. 4277/2014, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, δεσμεύτηκε να καταργήσει, διασφαλίζοντας το δικαίωμα της ΑΕΚ να ανεγείρει γήπεδο στον ιστορικό της χώρο, δημιουργώντας παράλληλα όρους και προϋποθέσεις προστασίας της πόλης και του περιβάλλοντος που δεν υπήρχαν στον ψηφισθέντα νόμο.»
Υποστηρίζει ωστόσο, ότι όχι μονο ο νόμος δεν καταργήθηκε, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει καμία από τις προτάσεις και τα αιτήματα του δήμου: «Αν και η πλευρά του Δήμου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις γραπτώς, ουδεμία από αυτές τις προτάσεις έγινε τελικά δεκτή, ακυρώνοντας ακόμα και τη θεσμική διαδικασία διαβούλευσης που ορίζει η νομοθεσία!» σημειώνεται,
Προσθέτει επίσης ότι:
Αντ’ αυτού, ο Δήμος αφέθηκε έρμαιο ενός επικοινωνιακού κανιβαλισμού, πυροδοτώντας εκδηλώσεις βίας και μίσους στην πόλη μας από ομάδες τραμπούκων, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια στη δημοκρατική λειτουργία της πόλης μας. Σε μία ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Φλαμπουράρη, καταθέτοντας υπόμνημα με 12 συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την προστασία της πόλης μας. Για μία ακόμη φορά υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες παραχωρήσεις, οι οποίες όμως ουδέποτε δόθηκαν εγγράφως, κατά πόσο μάλλον έγιναν πράξη. Αντ’ αυτού, είδαμε διαρροές σε ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες εσείς προσωπικά ικανοποιούσατε όλα τα αιτήματα του Δήμου, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει συμβεί.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
όπως γνωρίζετε, οι πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας μας τίμησαν με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές του 2014, δίνοντάς μας την εντολή να εφαρμόσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν κατά την προεκλογική ακόμη περίοδο στην πόλη μας ήταν και αυτό του γηπέδου της ΑΕΚ, για το οποίο η παράταξή μας διατηρεί πάγιες θέσεις ήδη από το 2010, υποστηρίζοντας την ανέγερση του γηπέδου με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με προστασία της ποιότητας ζωής στην πόλη μας.
Τον Ιούλιο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε το ν. 4277/2014, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, δεσμεύτηκε να καταργήσει, διασφαλίζοντας το δικαίωμα της ΑΕΚ να ανεγείρει γήπεδο στον ιστορικό της χώρο, δημιουργώντας παράλληλα όρους και προϋποθέσεις προστασίας της πόλης και του περιβάλλοντος που δεν υπήρχαν στον ψηφισθέντα νόμο. Διατηρούσαμε την προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα τηρούσε τις δεσμεύσεις της και, αν μη τι άλλο, σε ένα θέμα που δεν εμπίπτει σε δημοσιονομικούς περιορισμούς και μνημονιακή επιτροπεία, θα άκουγε την τοπική κοινωνία και θα επιχειρούσε την εξεύρεση λύσεων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, προσκαλέσαμε με επιστολή σε διάλογο το Υ.Π.ΕΝ, την Περιφέρεια Αττικής και την ΑΕΚ, επιχειρώντας την αναζήτηση λύσεων που να ικανοποιούν τόσο τις ανάγκες της πόλης μας όσο και της ΑΕΚ. Σε αυτά τα πλαίσια πραγματοποιήθηκαν 3 συναντήσεις το 2015, η μία μάλιστα παρουσία του τότε υπουργού ΥΠΕΝ κ. Σκουρλέτη, στις οποίες αν και η πλευρά του Δήμου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις γραπτώς, ουδεμία από αυτές τις προτάσεις έγινε τελικά δεκτή, ακυρώνοντας ακόμα και τη θεσμική διαδικασία διαβούλευσης που ορίζει η νομοθεσία!
Αντ’ αυτού, ο Δήμος αφέθηκε έρμαιο ενός επικοινωνιακού κανιβαλισμού, πυροδοτώντας εκδηλώσεις βίας και μίσους στην πόλη μας από ομάδες τραμπούκων, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια στη δημοκρατική λειτουργία της πόλης μας. Σε μία ακόμη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συναντήσεις με τον κ. Σταθάκη και τον κ. Φλαμπουράρη, καταθέτοντας υπόμνημα με 12 συγκεκριμένες προτάσεις αναφορικά με την προστασία της πόλης μας. Για μία ακόμη φορά υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες παραχωρήσεις, οι οποίες όμως ουδέποτε δόθηκαν εγγράφως, κατά πόσο μάλλον έγιναν πράξη. Αντ’ αυτού, είδαμε διαρροές σε ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες εσείς προσωπικά ικανοποιούσατε όλα τα αιτήματα του Δήμου, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν έχει συμβεί.
Στην πραγματικότητα, ενώ διασφαλίσατε την άδεια ανέγερσης του γηπέδου, δεν πράξατε το ίδιο αναφορικά με οποιοδήποτε από τα αιτήματα του Δήμου, με συνέπεια να συσσωρεύονται πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα:
Α. Αν και σας έχουν κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2015 ολοκληρωμένοι φάκελοι και μελέτες για τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ της μεταφοράς του αμαξοστασίου του Δήμου που εφάπτεται του οικοπέδου της ΑΕΚ, ουδεμία απάντηση έχουμε λάβει μέχρι στιγμής, παρά μόνο αόριστες υποσχέσεις. Αντίθετα, γινόμαστε μάρτυρες καθημερινών απειλών περί της ασφάλειας του στόλου των οχημάτων του Δήμου, όταν αυτή η δημοτική αρχή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες θεσμικές ενέργειες για τη μεταφορά του από το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, τα έξοδα των οποίων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβαρυνθούν οι δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας.
Β. Έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις στο ΥΠΕΝ για την ιδιοκτησία, τη διαχείριση, την προστασία και την αναβάθμιση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, οι οποίες, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Αντίθετα, οι προσπάθειες του Δήμου εδώ και τρία χρόνια για αναβάθμιση του άλσους (δημιουργία σύγχρονων παιδικών χαρών, ποδηλατόδρομου, αλλαγής του ηλεκτροφωτισμού, δημιουργίας αναψυκτηρίου, φύλαξης, κ.α) με στόχο τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο υπερτοπικό πνεύμονα δασικής αναψυχής προσκρούουν σε διαρκή νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία κρατούν σε ομηρία το Δήμο.
Γ. Ο Δήμος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μελέτες αναφορικά με τα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη μας, οι οποίες μάλιστα έχουν υιοθετηθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές της πόλης μας. Αυτές ακυρώνονται στην πράξη μέσω της υιοθέτησης ενός ιδιωτικού σχεδιασμού για την υπογειοποίηση οδών και τη σοβαρή τροποποίηση των όρων κυκλοφορίας στην πόλη μας, γεγονός που απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 11/10/2017. Ως συνέπεια, ο Δήμος μας, που ήδη αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών σε καταστήματα της πόλης μας, κινδυνεύει με σοβαρή υποβάθμιση, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί.
Δ. Σας έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για την αντιστάθμιση των στρεμμάτων του άλσους που αφαιρέθηκαν με το ν.4277/2014, παραχωρώντας στο Δήμο για αξιοποίηση συγκεκριμένη έκταση εντός των ορίων της πόλης μας που ανήκει στις Κτιριακές υποδομές (Πέταλο Νησίδας), που μάλιστα βρίσκεται σε απόλυτη εγκατάλειψη, και παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ουδέποτε έχει υλοποιηθεί.
Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, απευθυνόμαστε σε εσάς σε μία ύστατη προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις στα σοβαρότατα ζητήματα που σας επισημαίνουμε. Ευελπιστούμε ότι αναλογιζόμενος τις ευθύνες σας απέναντι στην τοπική κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας θα ενεργήσετε άμεσα στα πλαίσια που ορίζει ο θεσμικός σας ρόλος. Διαφορετικά, πολύ φοβόμαστε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη όχι μόνο για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και για ενδεχόμενες συγκρούσεις που πρέπει έγκαιρα να αποφευχθούν.
Με εκτίμηση,
Άρης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Γεώργιος Πάνος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Γεώργιος Ανεμογιάννης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού & Μηχανολογικού Εξοπλισμού
Αλίκη Γαλαζούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Μιχαήλ Λάλος – Αναγνώστου, Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών
Θεόδωρος Μανωλεδάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών
Ευτυχία Παπαλούκα, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού
Ευάγγελος Κουμαριανός, Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Δημοτικοί Σύμβουλοι: Νικόλαος Ανανιάδης, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Χριστίνα Ανδρέου, Γαβριήλ Γαβριηλίδης, Ιωάννης Καλαμπόκης, Γεώργιος Καλύβης, Βασίλειος Παπακώστας, Αρσένης Πρελορέντζος, Χαρά Ρόκου, Γεωργία Χαραμαρά.