«Δεν συμφωνούμε με εκείνους που κατηγορούν τη Ρωσία για προσπάθεια (…) να καταστρέψει την παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη. Η κρίση αυτού του μοντέλου ήταν προδιαγεγραμμένη, γιατί η ιδέα της πολιτικής και οικονομικής παγκοσμιοποίησης κατασκευάστηκε από μια ομάδα επίλεκτων κρατών (…) για να κυριαρχήσουν σε όλα τα υπόλοιπα», τόνισε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

«Οι υπεύθυνοι ηγέτες πρέπει να κάνουν μια επιλογή. Ελπίζω πως αυτή η επιλογή θα είναι εκείνη μιας παγκόσμιας δημοκρατικής και δίκαιης τάξης. Αν θέλετε, αποκαλέστε την “μετα-Δύση”, πρόσθεσε το δεξί χέρι του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του κατά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο. Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, σε αυτή τη νέα τάξη κάθε κυρίαρχο κράτος «θα επιδιώκει την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντά του και εκείνα των εταίρων του».

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Μόσχα δεν επιθυμεί τίποτε άλλο από μία σχέση «αμοιβαίου σεβασμού». «Τι σχέσεις θέλουμε με τις ΗΠΑ; Σχέσεις πραγματιστικές αμοιβαίου σεβασμού, την αναγνώριση της (κοινής) ευθύνης μας για τη σταθερότητα του κόσμου», υπογράμμισε ο διπλωμάτης.

«Το δυναμικό της συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό, ανθρωπιστικό τομέα είναι τεράστιο, αλλά πρέπει ακόμη να γίνει πραγματικότητα, είμαστε ανοικτοί στον βαθμό που είναι [και] οι Ηνωμένες Πολιτείες», συμπλήρωσε ο Σ.Λαβρόφ.