Διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται στο εξής ο κατώτερος μισθός, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση και των κοινωνικών εταίρων
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», αλλά θεωρεί όπως είπε, ότι «θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού.
«Εμείς επιμένουμε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Αφορά το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας, που βάρβαρα καταπατήθηκε με την προηγούμενη νομοθετική παρέμβαση που μείωσε τον κατώτερο μισθό κατά 22% και για τους νέους μέχρι 25 ετών κατά 32%», επισήμανε ο κ. Παναγόπουλος.
Επανέλαβε παράλληλα την πρόταση της ΓΣΕΕ να υπάρξει διάλογος με τους εργοδότες προκειμένου να αποκατασταθεί το επίπεδο του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν από τη μείωση του 22%.
Κατά τη σημερινή συνάντηση πάντως δεν συζητήθηκε το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί, με δεδομένο ότι η θητεία της διοικούσης επιτροπής που είχε συσταθεί λήγει σε ένα μήνα.
Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της αδήλωτης και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και της ανεργίας κυρίως των νέων.
Αναφερόμενος στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής ο κ. Βρούτσης τόνισε, ότι η ηγεσία του υπουργείου «θα είναι αμείλικτη» στη πάταξη κάθε μορφής παραβατικότητας που εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.