Στην Βουλή προς ψήφιση είναι σήμερα το νομοσχέδιο-ταφόπλακα της κυβέρνησης για τις ιδιωτικές συντάξεις, με φόντο τον αμφιλεγόμενο ανασχηματισμό του πρωθυπουργού. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και πιέσεις η συζήτηση στη Βουλή παρατάθηκε για μια ημέρα ώστε να τοποθετηθούν όσο περισσότεροι βουλευτές γίνεται, ενώ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Συνολικά έχουν ζητήσει να μιλήσουν 120 βουλευτές. Χθες κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου έλαβαν το λόγο 72 βουλευτές, εκτός από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους υπουργούς της κυβέρνησης. Το βράδυ θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

«Το νέο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, που θα ψηφιστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, είναι μια μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews, λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση έχει ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μεταξύ άλλων μένουν και στο κόστος υλοποίησης του και βιωσιμότητας του. «Το νέο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει την κοινωνική ασφάλιση σε βαθμό που δεν τόλμησε να κάνει κανένα άλλο σχετικό νομοσχέδιο από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, μιλάμε για ένα κόστος που μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 56 και 78 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2070. Πρόκειται για ένα νέο δημόσιο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, ένα σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, όπως λέγεται, στο οποίο θα μπαίνουν όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην ασφάλιση από 01/01/22 και προαιρετικά όσοι είναι μικρότεροι των 35 ετών και δεν έχουν υποχρέωση για επικουρική ασφάλιση», δήλωσε σε συνέντευξη του ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

 

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση.