Η νέα διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο» προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Η διάταξη που αναφέρει ότι «η διανυθείσα ή διανυόμενη σε θέση αντιπροέδρου ή αναπληρωτή προέδρου ή απλού μέλους δεν αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του σε θέση ανώτερης βαθμίδας της ίδιας αρχής για πλήρη θητεία και μέχρι 2 θητείες κατ’ ανώτατο όριο» προκάλεσε διαφωνίες, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τοποθετήσει πρόσωπα της επιλογής της στην ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και επιπλέον της καταλογίζει και απόπειρα να επιβληθεί στα κόμματα ποια πρόσωπα θα προτείνουν τα ίδια για τη στελέχωση των κατώτερων θέσεων.

Η θητεία του νυν προέδρου του ΑΣΕΠ, Ι. Καραβοκύρη, ολοκληρώνεται λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας. Η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά στο αίτημα του για ανανέωση της θητείας του για τρία επιπλέον έτη, όπως επιτρέπει ο νόμος. Κυβερνητική επιθυμία είναι η κατάληψη της προεδρικής θέσης από σημερινό αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, εφόσον ξεπεραστεί με προωθούμενη διάταξη ένα εμπόδιο που προέκυψε. Σύμφωνα με ισχύουσα και αρκετά «νωπή» ρύθμιση (άρθρο 49, ν. 4779/2021, εκδόθηκε σε ΦΕΚ στις 20/2/2021), σε περίπτωση παραίτησης «ή με οποιονδήποτε τρόπο απώλειας της ιδιότητας του μέλους Ανεξάρτητης Αρχής», τότε «διορίζεται νέο μέλος για εξαετή θητεία». Η ρύθμιση αποτελεί τον εκτελεστικό νόμο της αναθεωρημένης διάταξης του άρθρου 101Α του Συντάγματος. Η σημασία της έγκειται στο ότι  η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής μπορεί να επιλέξει για το ΑΣΕΠ μόνο νέα μέλη και να αποκλείσει ήδη υπηρετούντα μέλη.

Το παραπάνω σκεπτικό τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατο σημείωμα προς τον πρόεδρο της Βουλής, ενόψει της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΑΣΕΠ, με την υπόμνηση να τεθούν υπόψη της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής ζητήματα αντισυνταγματικότητας ή παρανομίας από τυχόν απόφαση της Διάσκεψης για ορισμό μελών που ήδη διανύουν θητεία στο ΑΣΕΠ, σε θέσεις Προέδρου ή Αντιπροέδρου. Η κυβερνητική «απάντηση» έρχεται με μια διάταξη που καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση ως «απροκάλυπτα φωτογραφική».

Η προωθούμενη «απροκάλυπτα φωτογραφική» ρύθμιση, καταγγέλλουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ευνοεί σημερινό αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ, «πρόσωπο της αρεσκείας του Μαξίμου», να εξελιχθεί σε πρόεδρο για νέα και πλήρη εξαετή θητεία, ενώ το ισχύον πλαίσιο απαιτεί την επιλογή νέου προσώπου -που δεν διανύει ήδη θητεία στο ΑΣΕΠ- για τη θέση. Ολα αυτά, ενώ άλλος, επίσης πρόσφατος κυβερνητικός νόμος (ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ, που συντάχθηκε επί υπουργικής θητείας Τ. Θεοδωρικάκου) προέβλεπε ότι «η θητεία των μελών του ΑΣΕΠ είναι εξαετής χωρίς δυνατότητα ανανέωσης». Με την προωθούμενη ρύθμιση, ένα νυν στέλεχος, αν εξελιχθεί στη θέση του προέδρου, ανανεώνει την εξαετία.

«Πρόκειται για μεγάλη θεσμική εκτροπή για τον θεσμό που στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων είναι αδιάβλητος» τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτ. Χατζηγιαννάκης, ενώ και η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Ευαγγελία Λιακούλη, πρόσθεσε πως «τσαλακώνετε τις προτάσεις των κομμάτων. Δημιουργείτε ένα πολιτικό δεδομένο που θα μας ακολουθεί και θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω». Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Βορίδ, ο οποίος τόνισε : «Επειδή ακούω πολλά. Εγώ δεν είμαι άνθρωπος των συναινέσεων. Δεν συγκυβερνάμε». Αν και «προσωπική» θέση, μοιάζει να αποτυπώνει την κυβερνητική αντίληψη.

Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η προωθούμενη διάταξη «αποσαφηνίζει» το ισχύον πλαίσιο και σχετικά με την επιλογή του νέου προέδρου παρέπεμψε στις εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων. Η προωθούμενη διάταξη για το ΑΣΕΠ αποτελεί «σαφές μήνυμα ότι μπορεί να κάνετε τα ίδια σε όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές», προειδοποίησε η κ. Λιακούλη. «Η “σκοτεινή” Δεξιά, που θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της χώρας, επιχειρεί να γίνουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς για να μην έρθει ξανά η Αριστερά στην εξουσία. Την αναγνωρίζετε αυτή τη δήλωση, κύριε Βορίδη;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, έχοντας νωρίτερα τονίσει ότι οι κυβερνητικές αυτές κινήσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεθοδευμένες ενόψει του πανελλαδικού γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ το 2022 για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο.