Παράλληλα, στην πλειονότητά τους -όχι όλοι- όσοι θα ήθελαν να τοποθετηθούν σε νέα θέση, έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για πλήρωση θέσεων με εθελοντική κινητικότητα, η οποία θα εκδοθεί τέλος Μαΐου. 
 
Μάλιστα, το προσωπικό που θα επιστρέψει είτε στην παλαιά του θέση είτε σε προσωποπαγείς θέσεις, εφόσον μεταγενέστερα υποβάλει αίτηση και επιλεγεί σε θέση κινητικότητας, θα τοποθετηθεί οριστικά στην τελευταία.
 
Γενικά οι «διαθέσιμοι», οι απολυμένοι και το προσωπικό που ανήκε στους κλάδους και στις ειδικότητες που καταργήθηκαν, εφόσον δεν έχουν μεταταχθεί με βάση οριστικών πινάκων διάθεσης των ανακοινώσεων του τέως υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μπορούν να επανέλθουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα ή πριν λυθεί η υπαλληλική τους σχέση, εφόσον καταθέσουν αίτηση ως και την 21η Μαΐου 2015 στη Διεύθυνση Προσωπικού / Διοικητικού του φορέα που υπηρετούσαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.
 
Όλα αυτά ορίζονται σε εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το απόγευμα της Τετάρτης, δύο μέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του νόμου Κατρούγκαλου για την επαναπρόσληψη απολυμένων /«διαθέσιμων.
 
 

Ειδικές περιπτώσεις
 

Την ίδια ώρα, η εγκύκλιος δίνει διευκρινίσεις για ειδικές περιπτώσεις και βέβαια, πιο αναλυτικά, για κλάδους που καταργήθηκαν και αφορούν τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, τους πρώην σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τεχνικών ειδικοτήτων, το προσωπικό ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΕΑ) και του ΟΑΕΔ.
 
Είναι αξιοσημείωτο ότι με βάση τον νέο νόμο, υπάλληλοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες διάθεσης βάσει των ανακοινώσεων του τέως υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετατάσσονται / μεταφέρονται υποχρεωτικά σε θέσεις τις οποίες καταλαμβάνουν βάσει των οριστικών αυτών πινάκων.
 
Yπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς (άρθρο 19 του νέου νόμου) και για το προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι ειδικότητες του οποίου καταργήθηκαν, π.χ. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ιατροί, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Αισθητικής, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλεκτρονικοί. Ειδικά αυτό το προσωπικό, εφόσον επιθυμεί μετακίνησή του σε άλλη θέση, θα πρέπει να συμμετέχει σε μεταγενέστερη διαδικασία κινητικότητας (και όχι στην επικείμενη «μικρή» κινητικότητα) βάσει των γενικών διατάξεων και όχι αυτών του νόμου Κατρούγκαλου.