Η κίνηση του ΥΠΕΞ έρχεται μετά τη δημοσίευση, στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, του μοιράσματος της περιοχής που προβλέπεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο σε 24 θαλάσσια οικόπεδα.Κάποια από αυτά τα οικόπεδα, που αναμένεται να παραχωρηθούν στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ), βρίσκονται από έξι μίλια και πλέον ανατολικά της Κρήτης, της Κάσου, της Καρπάθου και της Ρόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη, θέτει ζητήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα, καθώς βασίζεται στην πάγια τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόλις 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων.

«Η δημοσίευση σε τουρκικό ΦΕΚ σειράς αιτήσεων για χορήγηση άδειας έρευνας-εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και προσθέτει στη συνέχεια:

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει.»

Ως πρωτο βήμα μίας «σειράς απαντήσεων», όπως διαρρέεται, το ΥΠΕΞ προχώρησε σ εδιάβημα διαμαρτυρίας προς τον τούρκο πρέσβη. Υπενθυμίζεται ότι είναι το δεύτερο διάβημα μέσα σε κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα, μετά τα γεγονότα στον Έβρο.