Τουλάχιστον 12 από τα 27 κράτη – μέλη έχουν υποβάλει σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο αυτό, με τις διαφωνίες να επικεντρώνονται κυρίως στο ποσοστό της περικοπής κατανάλωσης, αλλά και στην υποχρεωτικότητα του μέτρου αυτού. Εκτός από τον Ευρωπαϊκό Νότο που σχεδόν 24 ώρες μετά εξέφρασε σύσσωμη την αντίθεσή του, στους διαφωνούντες υπάρχουν και κράτη όπως η Γαλλία, η Δανία και η Ολλανδία.

Στις αντιπροτάσεις περιλαμβάνεται η πρόβλεψη να είναι τα κράτη εκείνα που θα σημαίνουν τον «συναγερμό» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης και όχι η Κομισιόν, ενώ ζητείται και η επαναφορά της δυνατότητας άσκησης βέτο.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο αντιπροσώπων, ενώ το πρώτο μεγάλο κρας τεστ είναι στις 26 Ιουλίου, όταν και θα συνέλθουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. .

Ευρωπαϊοι διπλωμάτες, ωστόσο, όπως επισημαίνει το Politico, χαρακτηρίζουν το σχέδιο «νεκρό κατά την άφιξή του», καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει καθολική σύμπνοια είναι μάλλον απίθανο.

Η Ουγγαρία, εξάλλου, όχι μόνο είναι αντίθετη στο προτεινόμενο σενάριο, αλλά έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ παζαρεύει με τη Μόσχα μεγαλύτερη παροχή, σπάζοντας την ευρωπαϊκή γραμμή και αδιαφορώντας για τις κυρώσεις προς τη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση, η χώρα που «καίγεται» δηλαδή περισσότερο από όλες για την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, κάνει τώρα επίκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την ώρα που ενισχύει τα σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε σχετικά «είναι θέμα αρχής. Εμείς την Ευρώπη πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που δεν επηρεάζονται άμεσα από την περικοπή των ροών από τη Ρωσία πρέπει να βοηθήσουν τις υπόλοιπες. Διαφορετικά δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ζήτησε αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη τονίζοντας «οι στιγμές κρίσης απαιτούν να είμαστε καλά οργανωμένοι και συντονισμένοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, πάντως, Φατίχ Μπιρόλ, διεμήνυσε σήμερα ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την κατανάλωση αερίου κατά 20% ώστε να έχει έναν ασφαλή χειμώνα, ακόμη και εάν η Ρωσία δεν σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς το μπλοκ.

Ο Μπιρόλ χαρακτήρισε ανεπαρκή την πρόταση της Κομισιόν, επιμένοντας ότι εάν δεν υπάρξει οργανωμένο σχέδιο, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τον χειμώνα θα είναι πιο δραστικά.

Σταθερή η ροή στον Nord Stream

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία παρέμεινε σταθερή, ενώ η ροή φυσικού αερίου προς τα ανατολικά μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς την Πολωνία από τη Γερμανία μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της σελίδας του διαχειριστή.

Στη σελίδα της Nord Stream AG η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στα 29.191.527 kWh ανά ώρα (08:00 και 09:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) σε σύγκριση με τα επίπεδα των 29.000.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Ο Nord Stream μεταφέρει ποσότητες μεγαλύτερες από το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ άρχισε να λειτουργεί την Πέμπτη, μετά από μία δεκαήμερη διακοπή λειτουργίας για τεχνική συντήρηση.

Παρά το γεγονός, ότι η ροή του φυσικού αερίου καταγράφηκε στο επίπεδο του 40% της συνολικής ικανότητας του Nord Stream, όπως ήταν πριν από την τεχνική συντήρηση του, οι ανησυχίες για μία συνολική διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, παραμένουν.

Η ανατολική ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη προς Πολωνία μέσω Γερμανίας, μειώθηκε σήμερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το διαχειριστή του αγωγού (Gascade).

Η εξαγωγική ροή στο σημείο εισόδου των γερμανικών συνόρων καταγράφηκε στα 2.652.767 kWh ανά ώρα έναντι 3.911.000 kWh ανά ώρα την προηγούμενη ημέρα.

Η ημερήσια ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου εισόδου (Velke Kapusany) παρέμεινε σήμερα σταθερή στα 36,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή στην Ουκρανία.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από το συνοριακό πέρασμα της Σούντζα αναμένεται στα 41,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως για σήμερα, ελαφρώς μειωμένο από τα 42,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη ημέρα.