«Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» δηλώνει ανερυθρίαστα μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος, ακολουθώντας την «γραμμή» απειλών που έδωσε από την προηγούμενη ημέρα ο Άδωνις Γεωργιάδης, συνδέοντας την ενδεχόμενη χρεοκοπία επιχειρηματιών με τον εμβολιασμό πολιτών.

«Οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» ανέφερε προηγουμένως ο υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, παραθέτοντας προηγουμένως σειρά στοιχείων, με στόχο να συνθέσει μία εικόνα ανοσίας ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού, παρότι μέχρι σήμερα με έστω μία δόση έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από τον μισό πληθυσμό.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, εξηγήσεις για την ανάρτηση Σκέρτσου κλήθηκε να δώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, απαντώντας πως το πλαίσιο για τους πολίτες που δεν είναι εμβολιασμένοι έχει ήδη φανεί κι από τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε. Και επανέρχομαι στους χώρους ψυχαγωγίας γιατί είναι προφανές ότι όποιος είναι ανεμβολίαστος θα πρέπει να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες δημόσιας υγείας, που υφίστανται και τώρα. Άρα, όποιος είναι εμβολιασμένος θα έχει περισσότερες ελευθερίες στην κοινωνική του ζωή».

Από κοντά, και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της ίδιας ημέρας, με τον Άρη Πορτοσάλτε και τον δημοσιολογούντα Θεόδωρο Βασιλακόπουλο να εξαπολύουν ουσιαστικά επιπλέον απειλές προς τους πολίτες. Ο πρώτος «έκοβε», προτείνοντας να χρεώνεται όποιος πολίτης χρειαστεί να νοσηλευτεί στο ΕΣΥ και δεν έχει εμβολιαστεί, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι τιμωρία, είναι προϋπόθεση. Θα ξέρει ότι από την ώρα που σου δίνεται ένα όπλο να σώσεις τον εαυτό σου, εσύ πας και χρεώνεις το ΕΣΥ», και ο άλλος «έραβε», προσθέτοντας «κάποτε πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται. Το ελληνικό κράτος έχει φτάσει στα όριά του και τα ξεπέρασε -μπράβο στο κράτος- διότι αν έρθει ένας μάγος και μας δώσει ΜΕΘ πλήρως εξοπλισμένες, δεν έχουμε ούτε γιατρούς ούτε νοσηλευτές για να τις λειτουργήσουμε. Ούτε μπορούμε να βρούμε».

Γεωργιάδης αδειάζει τη σιγουριά Σταϊκούρα για δημοσιονομική ετοιμότητα σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα

«Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζεις σε μας, να πεις σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα» ανέφερε από μεριάς του μία ημέρα πριν ο υπουργός Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας «Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας. Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης την Πέμπτη στη Βουλή, όπου δήλωσε πως «τα δημοσιονομικά είναι αθροιστικό παιχνίδι, αν σου ξεφύγει θα πάθεις ατύχημα και δεν θα το επιτρέψουμε. Θα πετύχει η λογική των εμβολιασμών», προσθέτοντας πως από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, η καραντίνα δεν αποτελεί λύση.

Επικίνδυνες διαρροές για τον περιορισμό μετακινήσεων

Την ίδια ώρα, στο κλίμα εκφοβισμού και εκβιασμού που καλλιεργούν τα κυβερνητικά στελέχη και φιλικά τους μήντια έρχεται να προστεθεί μία σύσταση της Επιτροπής των ειδικών, που την ημέρα που ξεκινάει και επίσημα η χρήση του λεγόμενου «πράσινου πιστοποιητικού», προτείνει οι μετακινήσεις εντός της χώρας να γίνονται μόνο με τη χρήση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, αλλά και το Πρώτο Θέμα, η Επιτροπή φέρεται να προτείνει να επιτρέπονται μετακινήσεις με πλοία, λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα εντός Ελλάδας, μεταξύ νομών και ελληνικών νησιών να γίνονται μόνο την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ, αλλά όχι με self test.

Όπως αναφέρεται, η εισήγηση στοχεύει να λειτουργήσει «ως μοχλός πίεσης» για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, προσθέτοντας στις πλάτες τους το επιπλέον βάρος των διαγνωστικών ελέγχων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένονται ανακοινώσεις στη σημερινή απογευματινή ενημέρωση.