X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Δίχτυ προστασίας για την ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων στις καταθέσεις τους

Το μήνυμα ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να εξετασθούν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ταυτότητάς τους απέστειλε ο Άρειος Πάγος, ενώ παράλληλα απάντησε στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως αποτελεί αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής η έκδοση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής. Δεδομένων των εξελίξεων των τελευταίων ωρών και έπειτα από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της πλειοψηφίας της προανακριτικής της Novartis να ζητήσει την άρση της προστασίας των μαρτύρων αναμένεται με ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, καθώς για τις 13:00 είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου.
Δίχτυ προστασίας για την ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων στις καταθέσεις τους
|

Tην εφαρμογή όσων προβλέπει ο νόμος 2928 και η ΚΥΑ που εκδόθηκε για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, ζητεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κι επόπτης των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Στο έγγραφό του με αφορμή τη χθεσινή αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισαγγελέας ζητεί την πιστή εφαρμογή της υπουργικής απόφασης (429/2018) που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις εξέτασης των μαρτύρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

«Δεν υπεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναφορικά με την κλήτευση, την εξέταση των υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βιαίας προσαγωγής», αναφέρει ο αντεισαγγελέας καλεί, ωστόσο, την υπηρεσία προστασίας μαρτύρων για τις επιβαλλόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων, η οποία ορίζει:

«1. Το μέτρο της κατάθεσης του προστατευόμενου προσώπου με χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής και οπτικής ή μόνο ηχητικής μετάδοσής της εφαρμόζεται ιδίως:

α. Κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο της υπόθεσης για την οποία εντάχθηκε το πρόσωπο στο πρόγραμμα προστασίας.

β. Κατά την εκδίκαση τυχόν άλλης υπόθεσης στην οποία κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

γ. Όταν το προστατευόμενο πρόσωπο εξετάζεται ενώπιον των Αρχών και κρίνεται αναγκαία η χρήση του.

2. Η ΥΠΜ υποστηρίζει τεχνικά την εφαρμογή του μέτρου. Επιπλέον ενημερώνει εγγράφως τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες Αρχές και αν ζητηθεί από αυτές, αστυνομικός της ΥΠΜ καταθέτει ενώπιόν τους, αναφορικά με τη διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.

3. Σε περιπτώσεις ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης προστατευόμενου προσώπου υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της φωνής του, όταν το μέτρο συνδυάζεται με τη μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασής του των πραγματικών στοιχείων του και αντ’ αυτών την αναγραφή πλασματικής ονομασίας».

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση των προθέσεων της πλειοψηφίας της προανακριτικής να ζητήσει την άρση της προστασίας των μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση», αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόκειται να εισηγηθεί το σχετικό αίτημα.

Σημειώνεται πως για τις 13.00 προγραμματίστηκε η κατάθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου, ενώ η εξέταση του Παύλου Πολάκη μεταφέρθηκε την ερχόμενη εβδομάδα λόγω προσωπικού κωλύματος.

«Ο Άρειος Πάγος αδειάζει ΝΔ – ΚΙΝΑΛ»

«Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αδειάζει τις παράνομες μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από την Προανακριτική Επιτροπή να εφαρμοστεί η Υπουργική Απόφαση για κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, όπως είχε εξαρχής ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το έγγραφο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την αστυνομία, μετά τη διαμαρτυρία των βουλευτών.

Ο Γεωργιάδης στοχοποίησε συγκεκριμένο πρόσωπο ως προστατευόμενο μάρτυρα

Λίγες ώρες πριν, ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση στοχοποίησης και διαπόμπευσης προσώπου το οποίο πλέον ανοικτά κατονομάζει ως προστατευόμενο μάρτυρα. «Ο κύριος αυτός έχει μηνυθεί με το πραγματικό του όνομα, και από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, και από τον Νικόλαο Μανιαδάκη. Έχει προσέλθει στην επιτροπή ως μάρτυρας, έχει αρνηθεί ότι είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, και ο λόγος που σήμερα δεν προσήλθε είναι προφανής, διότι θα φανεί ότι έχει ψευδορκίσει ενώπιον της επιτροπής. Αυτό είναι όλο. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Είναι το πιο ανησυχητικό στην υπόθεση για όσους ασχολούνται με το δίκαιο» δήλωσε ενδεικτικά, επικαλούμενος έτσι τις μηνύσεις ενός ακόμα ελεγχόμενου και ενός υπόδικου, πρώην προστατευόμενου μάρτυρα που πλέον διώκεται.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς λένε ότι δεν θέλουν να βγει η κουκούλα για να μην κινδυνεύσει η ζωή των προστατευομένων μαρτύρων. Γιατί δεν τους ξέρουμε ποιοι είναι; Δεν τους έχει μηνύσει ο κ. Μανιαδάκης; Δεν δήλωσε ο κ. Μανιαδάκης ότι τους είδε έξω από την Εισαγγελία Διαφθοράς;» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης. Με τα ίδια επιχειρήματα (μήνυση Μανιαδάκη) ονομάτιζε επανειλημμένως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, καλώντας την επιτροπή να τον καλέσει με την δημόσια ιδιότητά του.

Ο Γεωργιάδης στοχοποιεί συγκεκριμένο πρόσωπο ως προστατευόμενο μάρτυρα

Στοχοποίηση και «διαστρέβλωση πραγματικότητας» καταγγέλλει το πρόσωπο που έδειξε ο Γεωργιάδης ως προστατευόμενο μάρτυρα

Το βράδυ της Τετάρτης, το πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, απάντησε στις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, καταγγέλλοντας στοχοποίησή του, απαντώντας πως ο υπουργός βρίσκεται σε πανικό, καθώς και πως «παραληρεί και επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα».

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Φ. Δεστεμπασίδη:

Τις τελευταίες ημέρες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης με στοχοποιεί κατ’ επανάληψιν στις δημόσιες εμφανίσεις του.

Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε πανικό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τους λόγους. Κατέχοντας πολιτική και Κυβερνητική εξουσία παραληρεί και επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα.

Είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις χυδαιότητες μέχρι τέλους, χωρίς φόβο αλλά με πάθος για την αλήθεια.

Για όλα τα ΜΜΕ που συμμετέχουν στον «κανιβαλισμό» μου, το μόνο που έχω να πω ότι είναι άξιος ο μισθός σας…

Παπαγγελόπουλος: Διευρύνουν το σαθρό κατηγορητήριο χωρίς κανένα στοιχείο

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταγγελει απόπειρα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου σε βάρος του, ενώ, κατά τον ίδιο δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο.

Συγκεκριμένα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει πως δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο σε βάρος του, υποστηρίζοντας πως «για να αποφύγουν την άμεση γελοιοποίησή τους επιδιώκουν τη διεύρυνση του σαθρού σε βάρος μου κατηγορητηρίου». Ο Δ. Παπαγγελόπουλος επικαλείται άρθρα του Συντάγματος που προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες για κάτι τέτοιο, καλώντας τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Παπαγγελόπουλος: Διευρύνουν το σαθρό κατηγορητήριο χωρίς κανένα στοιχείο


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις