«Εκ νέου στη ΓΑΔΑ για τους προστατευόμενους μάρτυρες» είναι ο τίτλος του άρθρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, στο οποίο περιλαμβάνονται «πηγές» της προανακριτικής επιτροπής, σε συνδυασμό με τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη το πρωί της ίδιας ημέρας στο Mega. Οι «πηγές» της επιτροπής που μεταφέρει το πρακτορείο φέρονται έτοιμες να απευθυνθούν στην εισαγγελική αρχή που υπήγαγε τους προστατευόμενους μάρτυρες στο πρόγραμμα προστασίας, ζητώντας την άρση του.

Στη συνέχεια ωστόσο, τα λόγια του ίδιου του ελεγχόμενου για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis, υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αντιπρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, στοχοποιούν ευθέως ένα πρόσωπο που είτε δεν έχει καμία σχέση με τις «κατηγορίες» πως είναι προστατευόμενος μάρτυρας, είτε είναι πράγματι προστατευόμενος μάρτυρας και παραβιάζονται τα νόμιμα δικαιώματά του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποφασίζει «να του βγάλει την κουκούλα», και πιο χαρακτηριστική της στάσης του, είναι η αποστροφή του σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε εκπομπή του Blue Sky λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Τρίτης, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε αιτιάσεις για την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

«Δεν υπάρχει καμία εν ισχύ ευρωπαϊκή οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Η οδηγία που ανέφερε ο κύριος Τσίπρας ισχύει από το 2021. Εξ όσων γνωρίζω, σήμερα έχουμε 2020, άρα η υπόθεση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι αποκλειστικά ζήτημα εθνικού δικαίου και άρα δεν έχει να μας πει τίποτα η Ευρώπη στο πως θα κυβερνήσουμε την Ελλάδα» απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης, μην κρύβοντας τη δυσανεξία του στις ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, και τονίζοντας πως «η Ευρώπη δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο εθνικό δίκαιο όσον αφορά τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Βέβαια, εκτός της ευρωπαϊκής οδηγίας, διασαλεύεται τόσο ο νόμος περί προστασίας των μαρτύρων, το άρθρο 26 του Συντάγματος για την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και το ενωσιακό δίκαιο.

Στην ίδια εκπομπή, παρά τις επίμονες πιέσεις του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόπουλου («Ε δε μας το λέτε το όνομά του, τότε… Δεν μας το λέτε;»), ο Αδ. Γεωργιάδης αποφεύγει να το αναφέρει, υποστηρίζοντας πως «δεν κάνει να πω το όνομά του στην τηλεόραση». Εγκράτεια την οποία δεν θα επιδείξει το επόμενο πρωί.

«Ο κύριος αυτός έχει μηνυθεί με το πραγματικό του όνομα, και από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, και από τον Νικόλαο Μανιαδάκη. Έχει προσέλθει στην επιτροπή ως μάρτυρας, έχει αρνηθεί ότι είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, και ο λόγος που σήμερα δεν προσήλθε είναι προφανής, διότι θα φανεί ότι έχει ψευδορκίσει ενώπιον της επιτροπής. Αυτό είναι όλο. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Είναι το πιο ανησυχητικό στην υπόθεση για όσους ασχολούνται με το δίκαιο» θα δηλώσει ενδεικτικά, επικαλούμενος έτσι τις μηνύσεις ενός ακόμα ελεγχόμενου και ενός υπόδικου, πρώην προστατευόμενου μάρτυρα που πλέον διώκεται.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς λένε ότι δεν θέλουν να βγει η κουκούλα για να μην κινδυνεύσει η ζωή των προστατευομένων μαρτύρων. Γιατί δεν τους ξέρουμε ποιοι είναι; Δεν τους έχει μηνύσει ο κ. Μανιαδάκης; Δεν δήλωσε ο κ. Μανιαδάκης ότι τους είδε έξω από την Εισαγγελία Διαφθοράς;» θα δηλώσει το πρωί της Τετάρτης o υπουργός, εμφανιζόμενος -προφανώς- απαλλαγμένος από τα άγχη του τι δεν πρέπει να κάνει στην τηλεόραση, του Mega αυτή τη φορά. Με τα ίδια επιχειρήματα (μήνυση Μανιαδάκη) ονοματίζει επανειλημμένως ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, καλώντας την επιτροπή να τον καλέσει με την δημόσια ιδιότητά του. Ω του θαύματος, εδώ και μερικές ώρες υπάρχουν «διαρροές» μέσω Πρώτου Θέματος, που υποστηρίζουν πως στην επιτροπή «σκέφτονται» να καλέσουν για συμπληρωματική κατάθεση το επίμαχο πρόσωπο.

Το ThePressProject σεβόμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την τήρηση του νόμου περί προστασίας μαρτύρων, αποφάσισε να μην αναπαράξει τις «φήμες» που συνειδητά έχει επιλέξει να διασπείρει ο Αδ. Γεωργιάδης για το πρόσωπο του προστατευόμενου μάρτυρα, ακόμα και εάν -και πάλι συνειδητά- έχει επιλέξει να το κάνει ως υπουργός, και όχι σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου, ή τέλος πάντων, κινούμενος νομικά εναντίον του προσώπου που καταγγέλλει.

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ελεγχόμενος από την εισαγγελία για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, προχωράει πλέον στην αποκάλυψη των στοιχείων του ανθρώπου που «έχει ακούσει» πως είναι ο προστατευόμενος μάρτυρας, ενώ για παν ενδεχόμενο συμπληρώνει «αν πράγματι δεν είναι αυτό το πρόσωπο ο Μάξιμος Σαράφης, αντί να απειλεί με αγωγές και μηνύσεις, να πάει στη Βουλή και να πει “να ‘μαι. Είδατε που δεν είμαι ο Σαράφης; Θα του ζητήσω και συγνώμη!». Άλλωστε, όπως δηλώνει ο Αδ. Γεωργιάδης, «κανενός η ζωή δεν κινδυνεύει». Προφανώς γι’ αυτόν τον λόγο, εκμεταλλευόμενος την εξουσία του ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και την διακριτική μεταχείριση που έχει από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, προχωράει στη δημοσιοποίηση των στοιχείων ενός πολίτη, εξαπολύοντας βαρύτατες «κατηγορίες» εναντίον του, και κρατώντας μία «πισινή» σε περίπτωση που αποδειχτεί πως οι αναφορές του είναι -για ακόμα μία φορά- ψευδείς.

Το ενδεχόμενο μεταμέλειας του Αδ. Γεωργιάδη μπορεί βάσει των λεγομένων του να παραμένει ανοικτό, ενώ και το επιχείρημα του κινδύνου για τη ζωή ενός «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» ίσως ακούγεται υπερβολικό, ειδικά την ώρα «που κοιτάζουν όλοι». Βέβαια, υπό το βλέμμα όλων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα γύρω από την υπόθεση Novartis, ενώ ο αριθμός των νεκρών στην άλλη πολύκροτη υπόθεση του ναρκόπλοιου κοντεύει διψήφιος. Στο διά ταύτα όμως, το αίτημα του ίδιου του προστατευόμενου μάρτυρα δεν ήταν να μην καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή, αλλά να καταθέσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την μη αποκάλυψη της ταυτότητάς του, τα οποία διά νόμου είναι υποχρεωμένο το ελληνικό κράτος να του παράσχει για την προστασία του.

Το γιατί ο ίδιος ο υπουργός, σύσσωμη η κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με το Κίνημα Αλλαγής στην προανακριτική επιτροπή, και τελικά, η κυβέρνηση στο σύνολό της, πασχίζουν για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, καλύπτοντας και μεθοδεύοντας δυναμικά την πλήρη αποδόμηση του θεσμού προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, είναι προφανές. Και ειδικά όταν γίνεται από τα πρόσωπα που είναι ελεγχόμενα για την υπόθεση που καταγγέλλεται από τους ίδιους τους μάρτυρες. Το επίδικο δεν είναι απλώς η στοχοποίηση και οι φυσικές απειλές, παρότι στις αρχές αυτής της υπόθεσης έχουν ακουστεί πράγματα όπως «όποιος ακουμπήσει τη ΝΔ θα του σπάσω τα χέρια» από τον Δ. Οικονόμου και «θα τους βρούμε, είναι μικρή χώρα η Ελλάδα» του Μ. Σαλμά.

Είναι η δολοφονία χαρακτήρα που επιτάσσει τη δημοσιοποίηση της πραγματικής ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων, που με τη σειρά της, θα προχωρήσει στη «δολοφονία» της ίδιας της υπόθεσης του σκανδάλου των παράνομων πληρωμών της Novartis, για την οποία ελέγχονται ακόμα ο Αδ. Γεωργιάδης και ο Δ. Αβραμόπουλος, έγγραφα του FBI μιλούν τουλάχιστον για ένα πολιτικό πρόσωπο που χρηματίστηκε, και ήδη, ο Ανδρ. Λοβέρδος αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Το ζήτημα πλέον είναι που έχουν σκοπό να οδηγήσουν την υπόθεση, αλλά και την Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη στο σύνολό τους. Ενδεχομένως, ο λαλίστατος υπουργός να είναι και εδώ εξόχως αποκαλυπτικός:

«Κανένα σκάνδαλο. Εμένα που με είχατε βάλει πρώτο στη λίστα ως ενεχόμενο, πήρα 70.000 σταυρούς στη βόρεια Αθήνα. Λέτε να με ψήφισαν 70.000 άνθρωποι επειδή πίστευαν το σκάνδαλο Novartis; Στο σκάνδαλο Novartis, με τον τρόπο που το λέτε εσείς, δεν πιστεύει πια ούτε ο Τσίπρας. Στη σκευωρία Novartis όμως, που στήσατε, που έστησε το κόμμα σας, και ο πρωθυπουργός σας ο πρώην, το έχουμε πια όλοι καταλάβει. Και μην ανησυχείτε, γιατί δεν έχει παραγραφεί απολύτως τίποτα απ’ όλα αυτά. Άρα λοιπόν, μπροστά είμαστε. Θα τον πιάσουμε τον κύριο Μάξιμο Σαράφη, η ελληνική αστυνομία, θα καταθέσει ο κύριος Μάξιμος Σαράφης, και η κυρία Αικατερίνη Κελέση. Θα μάθουμε ποιος τους έβαλε να πουν αυτά τα ψέματα, και εγώ απεύχομαι να μην πούνε Πέρκα. Γιατί όποιο όνομα πούνε ότι τους έβαλε πάει φυλακή ισόβια».

Επόμενο επεισόδιο, λοιπόν, ο Άδωνις εισαγγελέας.

Οι πραγματικοί εισαγγελείς, οι δικαστές, η «Δικαιοσύνη» της χώρας ως θεσμός, έχουν να πουν τίποτα; Διότι δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρίτης εξουσίας να ομιλεί μέσω «κύκλων» και «πηγών» σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα συνταγματικής και έννομης τάξης.