Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην Προανακριτική για το σκάνδαλο της Novartis με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης», δεν παρουσιάστηκε στην επιτροπή που διερευνά την υπόθεση και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην Προανακριτική για το σκάνδαλο της Novartis με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης», δεν παρουσιάστηκε στην επιτροπή που διερευνά την υπόθεση και διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.

Όλα τα κόμματα με μοναδική εξαίρεση το ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευμένοι μάρτυρες με αυτοπρόσωπη παρουσία τους και χωρίς κουκούλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε μέσω του εισηγητή του Σπ. Λάππα «συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα».  «Δεν θα εμφανιστούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε την παράνομη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων» είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Λάππας.

Η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων αναμενόταν να ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης.

«Συνεχή επαναλαμβανόμενα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική

Χθες οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης της Novartis, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έστειλαν επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αλλά και την Προανακριτική της Βουλής αναφορικά με τον τρόπο της επικείμενης εξέτασής τους από κλιμάκιο της Επιτροπή.  Στην επιστολή τους τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους, γεγονός που προβλέπεται από τον νόμο 2928/2001, τη σχετική ΚΥΑ αλλά και την Κοινοτική Οδηγία 2009/1937. Ζήτησαν δε να καταθέσουν μέσω ηλεκτρονικών μέσων και με αλλοιωμένη φωνή, υπογραμμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση διατρέχεται κίνδυνος τόσο για τη ζωή τους όσο και για τις οικογένειές τους λόγω σοβαρών αντιποίνων.

Το dikastiko.gr δημοσιοποιεί και την εμπιστευτική επιστολή που έστειλε ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος τονίζει ότι δεν επιθυμεί να παραστεί αυτοπροσώπως στη Βουλή γιατί φοβάται αν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του για την οικογένεια του δεδομένου ότι καταθέτει επιβαρυντικά στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. Έτσι ζητεί να κατάθεση μέσω ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας στην ΓΑΔΑ που βρίσκονται τα μηχανήματα για την ηχητική μετάδοση στη Βουλή με αλλοίωση της φωνής του.

Απροστάτευτοι οι μάρτυρες για τη Novartis στην Προανακριτική