Η Βίσλερ ήταν ήδη συμπρόεδρος του κόμματος από τον Φεβρουάριο και είχε υποστεί έντονη κριτική για τα πενιχρά εκλογικά αποτελέσματα της τελευταίας περιόδου, ενώ ο κ. Σίρντεβαν είναι ευρωβουλευτής και εξελέγη με την ψήφο του 61,3% των συνέδρων.
Εκτός από την εκλογή της ηγεσίας, βασικό θέμα του Συνεδρίου που συνεχίζεται και αύριο είναι η θέση του κόμματος σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει εσωτερικές εντάσεις και κριτική.
Στο θέμα των κυρώσεων, η Die Linke υποστηρίζει εν μέρει την πορεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όταν στοχεύει ολιγάρχες και το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Γιατί αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη βάση ισχύος του Πούτιν και να αυξήσει την πίεση. «Ένα άμεσο εμπάργκο φυσικού αερίου, από την άλλη πλευρά, θα είχε δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό και επίσης για τις θέσεις εργασίας σε αυτή τη χώρα», προειδοποιεί η Βίσλερ. Αυτό θα οδηγούσε σε δραματικές κοινωνικές ανατροπές.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ένα συνεπές κόμμα ειρήνης πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει ιστορία, αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ και την πορεία προς Ανατολάς της Συμμαχίας μετά την πτώση της ΕΣΣΔ.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κάποιοι αριστεροί προχωρούν ακόμη παραπέρα στην κριτική τους προς τη Δύση, μιλώντας για «ιμπεριαλισμό» και «υποβάθμιση» του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η πλειοψηφία στηρίζει την πορεία της ηγεσίας του κόμματος -με τα λόγια των προέδρων: «Ο εγκληματικός επιθετικός πόλεμος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα».
Από την άλλη, στελέχη όπως ο πρώην αρχηγός του κόμματος Γκρέγκορ Γκύζι βρίσκουν αυτές τις θέσεις αντιφατικές, και τις αποδίδουν στην «παλιά ιδεολογία». Το ΝΑΤΟ «δεν έχει κάνει ούτε ένα λάθος που να δικαιολογεί τον πόλεμο της Ρωσίας», λέει ο Γκύζι. Κι αυτός ωστόσο στέκεται κατά τις αποστολής όπλων.